Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Itthon

Egy fiatal sportoló visszatérése

A vasakarat diadala – baleset után

Küzdelmes sors a 22 éves Varga Normané. Négy esztendővel ezelőtt szép reményekkel készült a következő évi európai bokszversenyre, amikor a szilveszteri buliból hazafelé rátámadtak, a villamos alá lökték. A bal karját mindössze 2 cm széles bőr tartotta, izom és ér is elszakadt...

2/1. oldal

A 17 éves fiatalember szülei nem engedték levágni fiuk végtagját. Az orvosi bravúr után is mindössze 4% esélye maradt Normannak a gyógyulásra – nem a sportra, a felgyógyulásra!

Van, aki ilyen tragédiából eszmélve élni sem akar. Norman azonban – míg kórházi ágyát nyomta – belső átalakuláson ment keresztül, ami alaposan megacélozta a lelkierejét és a kreativitását.

Gondolatban sosem adtam fel

- Amikor az ujjaim még meg sem rezdültek, már elképzeltem és hittem, hogy az alig ép karizmom újra mozgásba lendül, s ha ez megadatik, egyszer visszatérek majd a ringbe is. A gondolataimban sosem adtam fel! – meséli. – A lelki szemeim látták, amit rajtam kívül senki: az izomzatom fejlődni kezdett. A trauma, amit a villamos alatt átéltem és mindaz, ami vele járt – a váratlan átmenetek, felkészítés nélküli orvosi beavatkozások, a rohanás körülöttem – úgy hatott rám, mintha mindenki buldózerrel akart volna átmenni rajtam. A sokkhatás következtében pánikrohamok törtek rám, mint egy valódi hipochonderre. Megálltam minden lépcsőfordulóban, fulladoztam. Szívneurózis – szólt a diagnózis. Rettegtem, mígnem eljutottam egy kardiológushoz, aki alaposan kivizsgált és megnyugtatott: semmi baja a szívemnek, ha fulladok, pihenjek. Kijelentette: akár sportolhatok is.

Norman egy évig csak gyógytornázott. Magában pedig lassan ledöntötte a rettegés falait, és belső, megingathatatlan hite új erőre kapott. Hogy képes ezer fokon égni, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy évvel a balesetét követően megkereste a soroksári Pitbull team edzőjét, a kick-boksz világbajnokságot nyert Sándor Györgyöt. A Mester kerekesszékből edzősködik: tömegverekedésbe keveredett, hátba lőtték, megbénult. Együttérzően fogadta Normant, és akkor is bízott benne, amikor a fiúnak csak egyszer-kétszer sikerült a sérült kezével megemelnie a súlyzót, vagy alig-alig ment vele a húzódzkodás. Norman 2007 óta mesterével edz, töretlenül fejlődik.

- Ma már akár száz húzódzkodással is elkezdhetem az edzést. Bár a súlyzózásban még mindig sokkal erősebb a jobb kezem, de a mozdulatokat már ballal is csaknem olyan jól csinálom, mint régen, és az ütőerőm is rendben van. Kempóban, thai-bokszban és K3-ban is nyertem már versenyt. A legkeményebb küzdősportban, a ketrecharcban is komoly eredményeket értem el.

A legkeményebb versenyre készül

Varga Norman most éppen a triatlon sporttörténelmét írja. Tengernyi fizikai és lelki erő, szív, elszántság, összpontosítás szükségeltetik annak, aki a világ egyik legnagyobb megmérettetésén való részvételét tűzi ki célul. A fiatalember a híres Ironman sorozatban kívánja bizonyítani, hogy számára nincs lehetetlen. Glóbuszunk legkeményebb hosszú távú triatlon versenyén, a hawaii világbajnokságon akar a legjobbak közé kerülni.

Norman a 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás állomásaira készülve napi több edzésen vesz részt, programja évente 40-50 versenyt tartalmaz a világ számos táján. E megmérettetések kínálják számára a megfelelő tapasztalatokat. Felkészülését huszonnégy fős szakmai csapat segíti. A visszavarrt bal karja miatt különleges figyelemmel edz, küzd, harcol önmagáért – és az ellenfeleivel.

A testileg-lelkileg-érzelmileg-szellemileg harmóniára törekvő Varga Norman rendszeresen „felhangolja” agyhullámait, megedzi a tudatát is. Ebben a Tudományos Relaxációs-Meditációs Technológia (TRMT) segíti. Főiskolán tanul, saját egyesületének megalakításán dolgozik, a napi 6 órás testedzés mellett jut ideje igent mondani minden olyan felkérésre, ahol sorsa fordulatairól és alakíthatóságáról beszélhet.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com