Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Homeopátia

Dr. Papp Huba:

A bölcsességfogak és a homeopátia

A fogorvos felkeresése nem tartozik kedvenc időtöltéseink közé. Egy sima tömés még csak-csak túlélhető, de a bölcsességfog gyulladása, kihúzása ijesztő perspektíva. Félelmünket, a fájdalmat, a gyulladást csökkentheti a homeopátia. Teliholdkor azonban ne vetessük ki ezt a fogat!

2/1. oldal

Felnőtté válásunkat megannyi fizikai változás jelzi, többek között a bölcsességfogak áttörése. Amennyiben a hetes fogak mögött van elég hely és a fogcsírák helyzete is szabályos, ez a folyamat általában problémamentesen zajlik. A helyhiány és/vagy a rendellenes csírahelyzet sok esetben sajnos megakadályozza a bölcsességfogak rágósíkba kerülését.

A bölcsességfog elhelyezkedésének számtalan változata lehet: az enyhe szögeltéréstől egészen a csontban mélyen fekvő vízszintes, vagy akár teljesen megfordult helyzetig. Ugyanakkor egyre gyakoribb a csírahiány, ilyenkor teljesen elmarad a bölcsességfog(ak) kifejlődése.

Ha elmúltunk 21 évesek és nyoma sincs a bölcsességfogainknak, célszerű panorámaröntgent (OP) készíttetni, hogy tisztázzuk „foghiányunk” okát. A teljes alsó-felső fogívet és az összes fogat magába foglaló felvételről azonnal kiderül, hogy részleges vagy teljes bölcsességfog csírahiányosak vagyunk, vagy ún. fekvő vagy beékelődött bölcsességfogunk van.

Várni vagy kihúzni?

Mi a tennivalónk? Mint sok más esetben, itt is eltérő a fogorvosok, szájsebészek szemlélete: várni vagy kihúzni. Tekintve, hogy a mélyen fekvő bölcsességfogak eltávolítása – a nem elhanyagolható kellemetlenségeken túl – kockázattal is jár (alsó fogaknál a fogideg sérülésének a veszélye hosszan tartó érzéskiesést okozhat), érdemes megfontoltan dönteni. Természetesen vannak esetek, amikor feltétlenül húzásra van szükség! Kiderülhet a röntgenről, hogy ciszta van a fog körül, vagy az előtte álló fog gyökere a nyomás miatt elkezdett felszívódni. Szintén nem érdemes halogatni az eltávolítást, ha a ferdén álló bölcsességfogunk eltolja fogainkat, és fogtorlódást okoz (az alsó metszőknél lehet ezt leginkább észrevenni), vagy ha túl gyakran gyullad be a bölcsességfogunk környéke (amiből akár szájzár is kialakulhat).

Ugyanakkor, ha panaszmentes a bölcsességfogunk, és az OP sem mutat ki semmilyen rendellenességet, nem tanácsos hozzányúlni. Embertársaink milliói élik le életüket szabálytalan helyzetű bölcsességfogakkal, anélkül, hogy bármilyen problémájuk lenne.

Homeopátiás segítség a bölcsességfogaknak

A következőkben felsorolok néhány olyan homeopátiás gyógyszert, amelyek – mint bevált indikációs szerek – segítségünkre lehetnek a bölcsességfogakkal kapcsolatban.

Fogzási nehézségek esetén vagy elhúzódó fogáttöréskor hasznos szer a Silicea. (Figyelem! Az implantátummal rendelkezőknek tilos adni Silicea-t, mivel minden idegen anyag kilökődését elősegíti!) Segítheti a fogáttörést még a Calcium carbonicum (izzadékony, lassú, csont-és ízületi bántalmakra hajlamos, emésztési zavarokkal küszködő, szorongó emberek), az Acidum fluoricum (nagyfokú fogszuvasodási hajlam, gyenge, töredező körmök, hajhullás, anyagias természet) vagy a Magnesium carbonicum (nyugtalan, szenvedő, fáradt emberek, gyakori náluk a mirigyduzzanat és emésztőrendszeri savasság). A kiválasztott szerből néhány napig napi 2x5-5 golyócskát adagoljunk közepes potenciában (C12 vagy D30).

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com