KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2023. márc. 25. (szo) – Irén,Irisz,Irina
Homeopátia

Dr. Papp Huba:

A bölcsességfogak és a homeopátia

A fogorvos felkeresése nem tartozik kedvenc időtöltéseink közé. Egy sima tömés még csak-csak túlélhető, de a bölcsességfog gyulladása, kihúzása ijesztő perspektíva. Félelmünket, a fájdalmat, a gyulladást csökkentheti a homeopátia. Teliholdkor azonban ne vetessük ki ezt a fogat!

2/2. oldal

A bölcsességfog körüli gyulladás (pericoronitis) esetében elmulaszthatja a gyulladást a Hepar sulfuris C6 vagy D12, napi 3x5 golyó. Évente, vagy ritkábban jelentkező átmeneti panaszoknál ennek szedésével elkerülhetjük a foghúzást, vagy éppen egy komolyabb gyulladás esetében előkészíthetjük a fogat az eltávolításra. Súlyosabb, akár szájzárral járó gyulladás fő szere a Cheiranthus C30. Napi 2-3x5 golyót szopogassunk el belőle, vagy 1 dl vízben feloldva a golyócskákat, félóránként kortyoljunk belőle. Gennyesedés esetében szóba jön még a Pyrogenium C30 vagy D30, pár napig 2x5-5 golyó.

A bölcsességfogak előtörését kísérő nagyfokú ingerlékenység, nyugtalanság, vagy emésztési problémák esetében válasszuk a Chamomilla C30 vagy D30-t. (Kisgyermekek fogzási panaszainak ez az első bevált indikációjú szere.) A panaszok elmúlásáig néhány alkalommal 5-5 golyót szopogassunk el belőle.

Ha húzni kell...

Ha elkerülhetetlen a fogeltávolítás, a beavatkozást és az azt követő gyógyulást az alábbi szerekkel támogathatjuk:

Arnica C30: műtét előtt este, a műtét napjának reggelén 5-5 golyó, utána még 2-3 napig napi 2x5 golyó.

Hypericum C30: segít megelőzni a szájzárat és erős fájdalomcsillapító hatású. Szedjük az Arnicával együtt. Műtétet követő tartós ajakzsibbadás esetében (pl. a bölcsességfog gyökere túl közel volt az állcsontban futó ideghez, és az megsérült a beavatkozás során) a B-vitamin mellett a Hypericumot adjuk, heti 2x5 golyót, a tünetek elmúlásáig. Kialakult szájzár esetében is Hypericumra van szükség.

Staphysagria C6, D12: „feltárás” után, ha nagyon mélyen feküdt a fog, lényegesen felgyorsítja a metszett sebszélek forradását (napi 3x5 golyó). Minden összevarrt seb után adjuk, egészen a varratszedésig.

Hecla lava C6, D12: alsó bölcsességfogak bonyolult, elhúzódó kihúzása után segít (néhány napig adagolva). A húzást követő fogmedergyulladás (alveolitis) egyik fő szere.

Symphytum: fájdalomcsillapító és gyorsítja a csontosodást. Lehetőleg D6 vagy C6 potenciában szedjük, napi 2x5 golyócskát (akár 3-4 hétig).

Fontos tudni, hogy főleg az alsó bölcsességfogak eltávolítását követően számíthatunk arcdagadásra. Ez a műtétet követő harmadik napon éri el a tetőfokát, utána kb. 5-6 nap alatt múlik el nyomtalanul.

Általános tapasztalat, hogy teliholdkor a szervezetünkben a vérzési hajlam fokozódik, ezért lehetőleg ne ilyenkor vetessük ki a bölcsességfogainkat!

Végezetül nem árt tudni, hogy a keleti gyógyászat szerint a bölcsességfogak a vékonybél és a szív meridiánjában találhatók, ezért bármilyen, e szerveket érintő visszatérő problémánk van – a teljesség jegyében –, gondoljunk erre is!

Dr. Papp Huba
fogszakorvos, homeopata orvos
Haris Fogászat
http://www.harisfogaszat.hu

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com