Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 28. (va) – Valéria,Nimród
Homeopátia

Dr. Tóth János a homeopátiáról

Hogyan használjuk, tároljuk a szereket?

A szelíd gyógymód, a homeopátia mind több hívet mondhat magáénak. Szívesen használjuk a mellékhatás nélküli golyócskákat, de – mint sokszor kiderül – nem mindenki tudja, hogyan tárolja, használja ezeket. Érdemes megfogadni a szakember tanácsait, hogy a szerek valóban hassanak!

4/4. oldal

Krónikus betegségek kezelése

Általános adagolási utasítás krónikus betegségek kezelésekor nincs! A gyógyszert kizárólag a kiváltott reakció figyelembevételével és a Hering-szabály szerint (bármely gyógyszer vagy beavatkozás után a valódi gyógyulást az jelzi, ha először a mentális tünetek múlnak el, és csak utána a testi tünetek), a változásokat értékelve ismételheti meg a beteg. Erre néha csak szokatlanul nagy idő után kerül sor – hetek, hónapok múlva. Ezt a saját érdekében tartsa be! A helytelenül szedett homeopátiás gyógyszer, még ha jól választották is ki, panaszokat okozhat.

Orvosa különböző adagolási módok közül választhat a kezelés során – ritkán adott közepes vagy magas potencia, vagy eleinte naponta adott gyógyszer (alacsony potencia alkalmazása, osztott dózis vagy LM potencia alkalmazása). A naponta adott gyógyszerek esetében a további bevételt az első reakciónál – bármilyen közérzetbeli változásnál – le kell állítani! Csak az orvossal történt egyeztetés után folytatható a gyógyszerszedés. Alapszabály, hogy a kezelés során minden közérzetbeli változást a gyógyszer hatásának kell tulajdonítani.

Krónikus betegség kezelésekor a beteg összes tünetét figyelembe vesszük. A gyógyszerválasztáskor nemcsak a betegség tünetei számítanak, hanem a beteg embert jellemző, úgynevezett járulékos tünetek is – pl.: étvágy, alvási szokások stb. A cél a szabályozó rendszerekben kialakult zavar megszüntetése. A homeopata orvos ezt a zavart a tünetek összessége alapján kívánja csökkenteni a felírt gyógyszerrel. A gyógyuláshoz időre van szükség, a hatás viszont tartós.

Figyelem! A krónikus betegség kezelése során nem a helyi tünetek azonnali megszüntetése a cél. A beteg reakcióját, a gyógyszerismétlés vagy gyógyszerváltás szükségességét a homeopata orvos a Hering-szabály alapján értékeli, dönti el. A krónikus betegségek kezelésekor fontos a rendszeres visszajelzés, együttműködés az orvosával! Fontos az adagolási utasítások megtartása is. Inkább néhány nappal később vegye be a következő adagot, mint a szükségesnél hamarabb!

A kontrollról

A homeopátiában nagyon fontos a kontroll! A megbeszélt idő után jelezzen vissza orvosának a gyógyszer által kiváltott tünet- és közérzetbeli változásokról, szervezete reakciójáról a gyógyszer által közvetített ingerre. Próbálja a panaszait minél részletesebben leírni, mert a homeopátiában csak így lehet a tüneteket figyelembe venni.

A kontroll megtörténhet e-mail-ben is. Fontos, hogy egyértelműen azonosítható legyen a páciens, ezért minden levélben említse meg a hivatalos nevét (ne csak a személynevét írja alá), a panaszát, a gyógyszere teljes nevét, az utolsó bevétel időpontját, az adagolás módját. A reakcióját az alábbiak szerint írja le:

  • Hogyan változnak a panaszai? (Fő panasza és mellékpanaszok egyaránt.)
  • Hogyan változik a közérzete, hangulata? (A kezelés folytatásához fontos a mentális, érzelmi állapot leírása!)
  • Hogyan változik alvása, étvágya, hőérzete, energiája stb.? (Általános tünetei.)
  • Jelent-e meg régi, korábban tapasztalt tünet, érzet? (Ezt mindig jelölje.)
  • Jelent-e meg eddig nem tapasztalt, szokatlan tünetet? (Ez szintén fontos információ!)

A tárolás szabályai

A homeopátiás gyógyszerek készítésének fontos eleme az energiaközlés, homeopátiás szakszóval dinamizálás. Ezek a gyógyszerek érzékenyek az energetikai hatásokra. Hatástalaníthatják a következők:

  • erős napfény, sugárzó hőhatás
  • magas hőmérséklet
  • hideg
  • elektromos erőtér
  • mobiltelefon közelsége
  • nedvesség
  • érintkezés fémből készült tárgyakkal
  • együtt tárolás aromás anyagokkal – parfüm stb.

A homeopátiás gyógyszereket semleges környezetben kell tartani, pl. a szekrényben. Nem szabad hűtőbe tenni, nem szabad elektromos készülék közelében tárolni. A helyesen tárolt homeopátiás gyógyszer hatása lényegében korlátlan ideig megmarad.

Dr. Tóth János
homeopata szülész, nőgyógyász,
a MHOE vezetőségi tagja

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com