Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Test-lélek-szellem

Ősi bölcsesség segít a gyógyulásban

A kínai 5 elem titkai

Az 5 elemről szóló tanítás alapja a több évezredes kínai, taoista filozófia. A tao szerint az „eredeti ürességből” a 3 tiszta erő 5 hatalmas csillagként vagy fényként az 5 erőt vagy a természet 5 nagy elemét hozta létre. Ezekből ered az egész világegyetem.

A taoizmus az i. e. 604-ben, Honanban született bölcs, Lao Ce: Tao Te King című könyve alapján jött létre. Az 5 csillagkép megfeleltethető az 5 bolygónak, az 5 földi évszaknak, az 5 iránynak, az emberi test 5-5 belső (nemes) illetve üreges szervének, és természetesen az elemeknek.

Elem

Csillagkép

Bolygó

Irány

Évszak

Fő jin és jang szerv

Fa

keleti

Jupiter

kelet

tavasz

máj; epehólyag

Tűz

déli

Mars

dél

nyár

szív; vékonybél

Föld

központi

Szaturnusz

központ

nyárutó

gyomor; lép-hasnyálmirigy

Fém

nyugati

Vénusz

nyugat

ősz

tüdő; vastagbél

Víz

északi

Merkúr

észak

tél

vese; hólyag

Látható, hogy az 5 elem vagy 5 változó állapot a 3 tiszta erő által alakult ki az eredeti ürességből. A 3 erő az égi, az emberi és a földi erő, energia vagy alap, itt az emberi mintegy összekötő szerepet játszik az égi és a földi között. Ha ugyanilyen szempontok szerint közelítünk az 5 elemhez, akkor a Fa és a Tűz elem aktív, illetve a Fém és a Víz elem passzív karakterét a közép, vagyis a Föld elem egyensúlyozza ki. Így jön létre a taoizmusban elengedhetetlen egyensúly, a harmónia az erők és az elemek között.

Az elemek nem anyagi természetűek, hanem egyfajta erőt, kozmikus megnyilvánulást, uralkodó elvet vagy törvényszerűséget jelentenek. A természet 5 eleme vagy még inkább 5 fázisa, 5 mozzanata összefüggésben áll egymással, hatnak gondolati és érzelmi fejlődésünkre, táplálkozásunkra, valamint szerveinkre, egészségünkre. Ebben a gondolati rendszerben az elemek erejének és súlyának kiegyensúlyozottsága, egyenlősége adja az ember egészségét és harmóniáját.

A tápláló és a fékező ciklus

Az 5 elem összefüggéseit, működését ciklusaikban ismerhetjük meg. A kétféle ciklus, a tápláló és a szabályozó, az erők harmóniájára, egyensúlyára való törekvést jeleníti meg, míg ezek fordított működése, a visszaható és fékező ciklus az erők diszharmóniájának és egyensúlyvesztésének megfogalmazása.

A tápláló vagy Anya-Gyermek ciklusban minden fázisból a következő elem keletkezik. A Fa táplálja, éleszti a Tüzet, a Tűz szüli a hamut, a Földet, melyből kinyerhető a Fém, a kőzetek, ezekből pedig források fakadnak, vagy ha a fémeket megolvasztják, azok folyékonnyá válnak, a Víz pedig a Fát öntözi, táplálja.

A szabályozó vagy fékező ciklust más néven Nagyanya-Unoka ciklusnak nevezzük, mert a túl nagy változást szabályozza, tartja egyensúlyban, mint a hagyományőrző nagymama az unokáját. A Fa megeszi a Földet, a Föld felszívja a Vizet, a Víz oltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Fém kivágja a Fát. Vagyis az egyik elem nem teszi tönkre, nem képes teljesen elpusztítani, csak szabályozza, egyensúlyban tartja a másikat.

Az 5 elem a hagyományos kínai orvoslásban (hko)

Az elemek rezgésekkel, vagyis színekkel és hangokkal, érzékszervekkel és ízekkel, sőt érzelmekkel is összefüggnek. Ezek a kapcsolatok befolyásolják az öltözködést és ékszerviseletet, a megfelelő szín, zene vagy gyógyító hang alkalmazását, a helyes táplálkozást és az érzelmi, gondolati egészségvédő szokások vagy terápiák használatát.

A hagyományos kínai orvoslás (hko) több ezer éves filozófiai és gyakorlati kezelési rendszerébe szervesen beépült az 5 elem tana és az ezzel kapcsolatos összefüggések.

Lássuk mindezt táblázatban összefoglalva:

Az 5 elem

Jin és jang szerv (meridián)

Szín

Íz

Hang

Érzékszerv

Érzelem (+ és -)

Fa

Máj, Epehólyag

a zöld és minden árnyalata

savanyú

kiabálás

szem, látás

adakozás, osztozkodás; harag, irigység, féltékenység

Tűz

Szív, Vékonybél (Szívburok, Hármas melegítő)

a vörös és minden árnyalata

keserű

nevetés

nyelv, beszéd

öröm, szeretet; magány, lelki zavarok, idegesség

Föld

Lép-hasnyálmirigy, Gyomor

a sárga és minden árnyalata a barnáig

édes, semleges

éneklés

száj, ízlelés és tapintás

együttérzés; aggódás, rágódás

Fém

Tüdő, Vastagbél

fehér, fémes

csípős, pikáns

sírás

orr, szaglás

érzékenység, nyíltság; szomorúság, bánat

Víz

Vese, Húgyhólyag

a kék és minden árnyalata a feketéig

sós

nyögés

fül, hallás

értelem, bölcsesség; félelem, fóbiák

Látható, hogy az 5 elem vagy az 5 változó állapot között kölcsönös és dinamikus a kapcsolat. Minden táplálék, fűszer, íz, minden emberi szerv, testszövet, testfolyadék, érzék, érzékszerv, ugyanakkor a színek, a hangszín, a viselkedés, minden pozitív és negatív érzelem és lényeges tudati funkció is összefüggésben áll az elemekkel. Ez a hatalmas összefüggésrendszer lehetőségeket ad a megbomlott egyensúly helyreállítására, a testi-lelki egészség és harmónia megteremtésére.

Világújdonság a gyógyításban: a Pentagram® rendszer

Több mint egy évtizede az 5 elem tanán alapuló, egyedülálló gyógyító rendszert fejlesztettek ki Csehországban. Az Energy cég készítményei nálunk is hozzáférhetők.

Energy Pentagram rendszer

A Pentagram® regeneráció az 5 elem tanán alapul; 5 alapterméke az emberi szervezet számára 5 lépcsőfokot jelent az egészséghez. Hatásaival ez a rendszer mind a 12 alapvető energiapályát (meridiánt) lefedi. A termékek mindegyike bioinformációs, széles spektrumú, regeneráló készítmény, amelyet a fitoterápia, az aromaterápia, a kristályterápia és a biorezonancia legújabb ismeretei alapján fejlesztettek ki. Ezeket a magas koncentrációjú termékeket különleges technológiával állítják elő. Nem tartalmaznak alkoholt, cukrot – ezért cukorbetegek is élhetnek velük –, és nincs bennük semmilyen mesterséges adalékanyag vagy színezék.

A Pentagram® család tagjainak mindegyike a testnek csak egy bizonyos területét befolyásolja. Mindig további szerveket készít fel a regenerációra, így könnyen elérhető a szervezet teljes egészségének helyreállítása.

További információ és ingyenes orvosi tanácsadás az Energy honlapján.

(x)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com