Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

Gombos László főorvos az influenzáról

Megelőzés, védelem testnek és léleknek

„Korábban több évig dolgoztam influenzaosztályon és körzeti ügyeletesként is. Járványos időben naponta 80-100 beteget is elláttam. Sohasem kaptam el a betegséget. Akkor még nem ismertem az egyéb védekezési lehetőségeket, ”csak„ hagyma, fokhagyma fogyasztásával védtem magam.”

3/1. oldal

Úgy tűnik, ez a téma ma nagyon, nagyon aktuális. A médiában nap mint nap egyre rémisztőbb hírek jelennek meg. Ez nemcsak a laikusoknak szóló cikkekben, hanem a szaksajtóban is jelen van. Ma már a zárt orvosi fórumok, illetőleg a politikai csatározások részévé is vált. A médiában a nyilatkozatok is ellentmondásosak. Az egyik szakértő azt mondja: enyhe, néhány nap alatt lezajló járványról lesz szó. A másik több milliós megbetegedésről beszél. Sohasem láttak még ilyen gyorsan mutálódó (változó) vírust, de azért érdemes az eredeti (több hónappal ezelőtti!) vírustörzs ellen készülő vakcinával beoltatni magunkat.

Máshol elmondják, hogy a vírus még nem mutálódott. Egyszerre vagy egymás után kell a kétféle oltást adni. Érdekesek a cseh és a német orvosok véleményei is.

Azt sugallja minden, hogy az oltás az egyetlen üdvözítő dolog. Bennem mint magánemberben a „kisördög” azt sugdossa, hogy itt hatalmas pénzekről is szó van. Ahogy a médiából megtudhattuk, az országunk részére e stratégiailag olyan fontos terméket gyártó cég több mint 90 százaléka egy ciprusi offshore cég tulajdonában van, de nem tudni, hogy ki a valódi tulajdonos. Lehet tovább is gondolni a dolgot...

Javaslatok a megelőzéshez

Mit tehetünk még a vírus ellen?
Legelőször is száműzzük magunktól a félelmet. Ne hallgassuk és nézzük a félelmet keltő híreket! Ha félünk, aggodalmaskodunk, máris gyengül az immunrendszerünk. Mint a néhány éve elhunyt írónő, Szepes Mária is tanítja: félni valamitől annyit jelent, mint mágnessé válni a félelem tárgya számára. Ha megszűnt a félelem, megszűnt a vonzás.

Fontos továbbá a pozitív hozzáállás a dolgokhoz. Jó a rendszeres relaxálás, a megfelelő zene hallgatása, a meditálás vagy a jóga. A megelőzés céljából tartsuk magunkat az általános higiénés rendszabályokhoz: gyakori fertőtlenítős kézmosás, szellőztetés, friss, tiszta levegőn való tartózkodás, a tömegek kerülése stb. Lehetséges jó minőségű, három rétegű maszk viselése – én ezt javasolnám az egészségeseknek is (nem csak a betegeknek), ha úgy érzik, szükséges a védekezésükhöz. A régi szlogen – „zsebkendőbe köhögj, tüsszents” – ma is érvényes, bár kevesen tartják be.

Kneipp-féle lemosások, váltófürdők

Testünket edzhetjük a Kneipp által ajánlott lemosásokkal, váltófürdőkkel is. Javasolható a szauna, illetve a gőzfürdő rendszeres használata, a test (torok, láb) lehűlésének, átnedvesedésének kerülése, a dohányzás elhagyása, a megfelelő alvásidő, az optimális hőmérséklet beállítása a szobában, különösen a hálószobában, az elalvás előtti szellőztetés, tornagyakorlatok a szabad levegőn vagy az alaposan kiszellőztetett szobában. Fontos még a testi-lelki „túlhajszoltság”, a stressz kerülése.

Készítsük fel a szervezetet az őszi időszakra, mivel ilyenkor a légzőszervek és a tüdő is fokozottan érzékeny a fertőzésekre. Az ősz gyümölcseinek fogyasztása, a szervezet vitaminraktárainak feltöltése is szükséges. Javasolható a szőlőkúra. Fogyasszunk minél több gyökérzöldséget, mint a répa, hagyma, fokhagyma, cékla, fekete retek. Nagyon jó a sütőtök és a tökmag, továbbá az őszi gabonák gyakori beiktatása az étrendbe. Gondoljanak csak a kásákra és az otthon sütött kenyér illatára, ízére. Felhívom a figyelmet a (minél sötétebb) zöld levelű zöldségekre is. A nyári zöldségekről térjünk át az ősziekre: tök, brokkoli, karfiol. Ajánlott továbbá a savanyított káposzta bőséges fogyasztása.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com