Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 5. (va) – Györgyi
Test-lélek-szellem

Gere Tibor, Gere Zsolt:

Az emberi agresszióról

Az etológiában agresszióról akkor beszélünk, ha egy faj egyedei az erőszak valamilyen formájának alkalmazásával igyekeznek egymást a rendelkezésre álló erőforrás használatában vagy elfogyasztásában megakadályozni. Lássuk, mi a szerepe, mire való az agresszió.

4/4. oldal

Az autoagresszió a saját testre irányuló agresszió; a mazochizmus, az önsanyargatás, a köröm- és az ajakrágás, valamint az öncsonkítás sorolható ide.

Ősi születésszabályozás szoptatással

Az állatvilágban megfigyelhető a szülői, pontosabban az anyai elválasztási agresszió, amikor a túl hosszú ideig a fészekben maradó vagy sokáig szopó utódtól igyekeznek megszabadulni, annak érdekében, hogy a következő generáció megszületését és felnevelését elősegíthessék.

Ennek az ellenkezőjét egy afrikai népcsoportnál írták le a múlt században, amikor is a következő terhesség gyors bekövetkezése ellen a szoptatási idő megnyújtásával védekeztek. Ez tulajdonképpen a születésszabályozás ősi, legegyszerűbb módszere. A jelenséget az úgynevezett szoptatási ciklus gátlás, az anösztria okozza. Ennek az élettani magyarázata abban áll, hogy a szoptatás idején az agyalapi mirigyben termelődő, a tejtermelést stimuláló hormon, a prolaktin ellenlábasa, antagonistája az ivari ciklus újraindítását kiváltó, follikulus érést stimuláló FSH hormonnak. Vagyis amíg a tejtermelés, a laktáció tart, (egyes fajok nőstényeiben) nem kezdődik el a nemi ciklus.

A szóban forgó afrikai népcsoport tagjai tudták ezt – anélkül, hogy a hormonokról halvány sejtésük lett volna. Ezért is megdöbbentő volt (különösen a civilizáltabb populáció hölgy tagjai számára) az egész világot bejárt magazin-címlapfotó, amely az emlőjén egy szopós malacot tápláló nőt ábrázolt. A múlt században a gazdagabb családok asszonyai a keblük formájának megőrzése és kényelmi okok miatt szívesen alkalmaztak bő tejtermelésű dajkákat gyermekeik felnevelésére.

A csoportos agresszió a legfejlettebb állatcsoportokban jött létre, és az embernél is megmaradt. Legtragikusabb formája ennek a háború, hiszen az emberi faj a legagresszívebb élőlény, aki magas fokra emelte a népirtást, külön iparágat hozott létre ennek érdekében, amely legtöbbször a legtehetségesebb elméket leköti, és amiért talán érdemes lesz erre a jelenségre visszatérni egy másik alkalommal.

Gere Tibor, Gere Zsolt

Prof. Dr. Gere Tibor a Magyar Tudományos Akadémia doktora,
természetgyógyász, reflexológus, addiktológus,
fül- és elektroakupunktőr, bioenergetikus
Tel.: (20) 345-1603

(Forrás: Viselkedéstudomány-Etológia-Behaviour)

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com