Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Test-lélek-szellem

Fájdalom, öröm, más érzések

A könnyek hatalma

Néhányan a moziban, mások a vita hevében vagy dühükben sírnak, megint mások egy üres sarokba menekülnek, ha elsírják magukat. Márpedig a könnyeknek számos jó tulajdonságuk van: megtisztítanak, felszabadítanak, emellett megadják az újra-orientálódás lehetőségét.

2/1. oldal

Ha egy felnőtt zokogni kezd, annak – pszichológiai szemszögből – számtalan oka van. Egy barát vagy hozzátartozó halála, egy szerelem vége vagy egy baráti kapcsolat megszakadása mind a sírás ismert kiváltó oka lehet. Ám az öröm vagy a meghatottság ugyanúgy megríkathat bennünket.

Valóban segítséget nyújt a néhány milliliter sós víz elveszítése, hogy aztán újult erővel nézzünk szembe egy helyzettel? Osztrák és német pszichológusok vizsgálták a sírás okát és értelmét, és eközben különböző elméletekre bukkantak.

Egy férfi csak befelé sír...

A sírás éppolyan testi funkció, mint a gondolkozás, érzés, szaglás és mások. A könnyezés jelenségével tudatosan foglalkoznunk kell, állítja a Bécsi Egyetem Orvospszichológiai Intézetének professzora, dr. Ulrich Kropiunigg. Aki sír, annak tudatában kellene lennie, hogy miért sír. Mindazonáltal a sírás oka nem mindig egyértelműen látható, és ez bonyolítja az ügyet. Ha bánattal, fájdalommal vagy örömmel van dolgunk, akkor a sírás többnyire ezen érzelmi állapotunk következménye. Ám ha ezek az egyértelmű környezeti feltételek nem adottak, akkor a sírás oka nemcsak nehezen megmagyarázható, hanem tabunak is számít. A síró ember valószínűleg egyáltalán nem tud felvilágosítást adni a lelkiállapotáról, mivel az feltehetőleg környezetének bírálatát hozná magával.

A férfiak még mindig nehezebben sírják el magukat, mint a nők; nekik rendszerint kevesebb problémájuk van ezzel. A férfiak e szempontból tudatosan kontrollálják magukat. Ennek oka minden bizonnyal a férfi szerep hagyományos képében keresendő, mondja Kropiunigg professzor. Az efféle trenírozás értelmében („Egy férfi nem sír!”) könnyebb számukra visszatartani a könnyeiket, még akkor is, ha ugyanolyan sok alkalmuk lenne a sírásra, mint a nőknek. Végeredményben nem számít, hogy férfiról, nőről vagy gyerekről van-e szó: mindenki számára ugyanolyan fontos, hogy minden esetben megértse a sírás értelmét és elemezze, hogy miért fakadt sírva. Az elemzés valódi értelme abban rejlik, hogy létrehozzunk egy reflexációs szintet és felismerjük, hol van a személyes problémánk. Ilyen értelemben a sírás megtisztító folyamat is: megszabadít a megrázó problémáktól és teret ad az új felismeréseknek.

Könnyekkel a lelki higiéniáért

Egyesek könnyen sírva fakadnak, míg mások rendszerint összeszorítják a fogukat és soha nem sírnak. A sírás pedig fontos az érzelmeink feldolgozásához. Éppen ezért nem volna szabad elnyomni a könnyeinket. Ez mindenki számára érvényes – életkortól és nemtől függetlenül, állítja dr. Jörg Lauterberg német orvos és pszichológus.

A könnyeknek azonban elsősorban egészen más funkciójuk van: a szemek védelmét szolgálják. A könnymirigyek termelik őket. Védőréteget képeznek, amely nedvesen tartja a szemet, és kimossa a port, a piszkot. Ha a szemet valami – például idegentest vagy huzat – ingerli, akkor több könny termelődik.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 matraimelinda 2008-02-28 14:55:57
 
Egy kiadós sírás után mindig sokkal jobban érzem magam. A könnyeknek tényleg stresszoldó, és felszabadító hatása van. Utána pedig lehet bájosan mosolyogni:)))

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com