Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Test-lélek-szellem

Fájdalom, öröm, más érzések

A könnyek hatalma

Néhányan a moziban, mások a vita hevében vagy dühükben sírnak, megint mások egy üres sarokba menekülnek, ha elsírják magukat. Márpedig a könnyeknek számos jó tulajdonságuk van: megtisztítanak, felszabadítanak, emellett megadják az újra-orientálódás lehetőségét.

2/2. oldal

Ugyanez történik, ha erős érzelmi ingerek érnek minket, hiszen a könnyek nemcsak a szem tisztítása, hanem a lelki higiénia szempontjából is fontosak. A sírásnak nagyon gyakran felszabadító és feszültségoldó hatása van.

„Ne sírj, ez katonadolog”, „Mire menyasszony leszel, elfelejted” – ilyen és hasonló mondásokkal szólítjuk fel elsősorban a gyerekeket, hogy ne mutassák ki a fájdalmukat. A bánat, a fájdalom azonban éppúgy az életünkhöz tartozik, mint az öröm és a boldogság. A gyerekeknek nem szabad megtiltanunk, hogy sírjanak, hanem vigaszt kell nyújtanunk nekik, ha szomorúak, tanácsolja a szakember.

A felnőtteknek sem kellene elnyomniuk az érzéseiket. Ám ők nem minden helyzetben engedhetik szabadjára a könnyeiket. Kultúránkban az érzéseink feletti uralom fontos képességnek számít, és a professzionalizmus kifejeződésének tartjuk. Nézzünk egy példát: egy baleset sérültjeinek ellátásakor a mentőorvosnak gyorsan kell reagálnia, és ebben a helyzetben nem szabad hagynia, hogy az érzései befolyásolják.

Örömkönnyek és a bánat könnyei

Aki különösképpen örül vagy meghatódott, szintén könnyezhet. A könnyek tehát nagyon ellentétes érzelmeket fejezhetnek ki. Hogy lehet ez? Dr. Lautenberg ezt így magyarázza: az emberi szervezetben található mirigyek a vegetatív idegrendszer irányítása alatt állnak, ami szintén szoros kapcsolatban áll az agyban fellelhető érzelmi központtal.

Erős érzelmi inger, például düh, bánat vagy nagy öröm esetén a szervezet különböző módokon reagál, közben egyes mirigyeket is termelésre ösztönöz. Hormonok választódnak ki, kerülnek a véráramba, például adrenalin, de más testnedvek, így izzadság és könny termelődésére is sor kerül. Ez a testi reakció gyakorta csak laza kapcsolatban áll az őt kiválasztó érzésekkel.

A könnyek termelődéséhez hasonló reakció megy végbe az úgy nevezett libabőrösség esetén. Aki fél vagy megijed, azon gyakran kellemetlen borzongás fut végig, miközben a test felszínén felállnak az apró szőrszálak. Időnként pontosan ez történik pozitív élménynél is, például amikor egy gyengéd érintéstől szintén libabőrösek leszünk.

(Forrás: Die Kraft der Tränen, APOnet és Freude und Leid – Warum Tränen wichtig sind, Gesundheit, németből fordította Mészáros Csilla)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 matraimelinda 2008-02-28 14:55:57
 
Egy kiadós sírás után mindig sokkal jobban érzem magam. A könnyeknek tényleg stresszoldó, és felszabadító hatása van. Utána pedig lehet bájosan mosolyogni:)))

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com