Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Készüljünk testben, lélekben

Karácsony előtti 10 napos kényeztetés

Vásárlás, rohanás, takarítás. Idegeskedés, főzés, vendégvárás. Karácsony előtt minden évben „eljátsszuk” ugyanezt, és mindig megfogadjuk, hogy jövőre másképp lesz. Ha most naponta csak néhány percet szán önmagára, mi segítünk megőrizni energiáját, felfrissíteni a testét.

3/1. oldal

Tipp az első napra

Start decemberben, hogy még időben legyünk! Retteg mindattól, mi mindent kell még intézni? Ötleteket adunk, hogyan jöhetünk lendületbe reggelenként:

Az ébresztőóra durván felrázza álmaiból hétfőn reggel. Legszívesebben a fejére húzná a takarót? Minél tovább vonakodik felkelni, annál nehezebb lesz... Nyújtózkodjon, húzza magát össze, azután egyenesedjen ki. Üljön az ágy szélére, és körözzön a karjával.

Azután menjen a fürdőszobába és zuhanyozzon le. Hogy elég-e önnek egy macskamosdás, vagy nem tud reggeli zuhanyozás nélkül élni, az teljesen mindegy – az a fontos, hogy hideg vizet használjon. Ez nemcsak a fáradtságot űzi el, hanem a szervezet védekezőképességét is erősíti.

Kényeztesse magát egészséges reggelivel – a korpás kenyér, a müzli és a friss gyümölcs étvágygerjesztő és sok erősítő tápanyagot tartalmaz. Szereti a kefirt? Ne felejtse ki akkor napi étlapjáról: B-vitaminja energiát ad, erősíti a bélflórát és az immunrendszert.

Szerezzen be a gyógyszertárból vörös lóhere kapszulát – ez erőt ad a nőknek a megerőltető „nehéz napokra”. Esetleg állítson össze egy virágkeveréket stressz ellen. És vágjon bele...

Külön-tipp: Tisztítsa meg ma egyik szobája ablakait!

Tipp a 2. napra

Folyik az orra és kapar a torka? A következők segítenek a megfázásos vírusok ellen, amelyekre most még kevésbé van szükségünk, mint máskor:

Dörzsölje be felsőtestét és a nyakát reggelenként ánizsból, eukaliptuszlevélből, luc- vagy erdei fenyőtűkből, mentából, bárányparéjból vagy teacserje-levelekből készült balzsammal. E növények olaja enyhíti a fájdalmakat és a gyulladást, felszabadítja az orrnyílásokat és csíragátlóként hat, a masszázs pedig serkenti a véráramlást, és kellemesen melegen tart.

Napközben töltsön egy kis ciprusolajat egy illatszóróba (vagy aromalámpába) – ez ösztönzi az immunrendszert, különösen fertőzött légutak esetén.

Különböző megfázás elleni teákat kaphat a drogériákban és gyógyszertárakban. Legjobb, ha rögtön két fajtát vesz. Fej- és végtagfájdalmak ellen segít az izzasztó és fájdalomcsillapító hársfa- és bodzatea. Torokfájását rendszeres gargarizálással küzdheti le – legjobb, ha erős zsályateával teszi, de segít a lándzsás útifű- vagy kakukkfű-preparátum is.

Esténként készítsen dunsztkötést: igyon fél liter izzasztó hársfateát, csavarja be felsőtestét nedves lepedőbe, aztán bújjon be egy gyapjútakaró alá, és pihenjen 30 percig. Ezután zuhanyozza le az izzadtságot, jól törülközzön meg, és feküdjön ágyba.

Tipp a 3. napra

Izgul, hogy már csak kevés idő van karácsonyig? Fáj a tarkója? Mit tegyen?

A mutató és középső ujjperecek között található egy akupresszúrás pont tarkófájás ellen. Masszírozza ezt a pontot egy-két percig! Ismételje meg ezt egy kis idő múlva!

Enyhíti a feszültséget 1-2 perces nyakszirtmasszázs: kulcsolja össze kezét a feje mögött, és mindkét hüvelykujjával körkörösen nyomkodja a nyak és tarkó közötti átmeneti részt, belülről kifelé haladva.

Egy kissé aktívabb variáns: nyomja a fejét a hátul átkulcsolt kézpár felé, és tartsa így 10 másodpercig! Ezután szorítsa ökölbe a kezét, majd fektesse rá a fej egyik oldalát, és nyomja az ökléhez (támogatásképpen nyomja lágyan a másik kezét a fej áll alatti részére). Ismételje meg ezt a másik irányba is! Engedje le mindkét karját, és húzza előre-hátra mindkét vállát – közben térjen vissza mindig a kiinduló helyzethez. Befejezésként masszírozza lágyan a nyakszirtet és a vállakat!

Fájdalomcsillapítóként hatnak a borsmentából, rozmaringból, levendulából, törpefenyőtűből vagy orbáncfűből készült illóolajok. Masszírozza be velük vagy közvetlenül a fájó részt, vagy csöppentsen 5-8 cseppet egy kendőre és tegye fájó testrészére.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com