Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Életmód

Ha változik az időjárás

Frontérzékenyek, figyelem!

Ha hideg van, ha meleg, ha esik, ha fúj, nekünk semmi sem jó. Még szerencse, hogy bajainkat ráfoghatjuk az állandóan változó időjárásra. Ez nem kifogás, nem bűnbakkeresés, nem hipochondria, ugyanis minden harmadik ember frontérzékeny. Közöttük pedig különösen sok a nő!

2/2. oldal

Ha jön a hideg

A hidegfront inkább az időjárás megváltozása után kínozza az embert. A hidegfront hatására az idegrendszer ellazul, az ingerlékenység csökken. Tompulnak a reflexek, álmosságérzés, nehézkesebb gondolkodás és fejfájás kísérheti a változást. A hidegfrontra érzékenyek szédülnek, álmosak, a migrénre hajlamosakat komoly fejfájás kínozza, a gyomor-, vese- és epebetegek pedig görcsök jelentkezésével is számolhatnak. Felerősödhetnek az asztmás rohamok, az allergiás tünetek, és fokozódhatnak az ízületi fájdalmak is. A hasi görcsök (vese-, epegörcs, hasi kólika) mellett a szív koszorúereinek görcsveszélye is nő. Lassúbbá válhat a szívműködés, ennek következtében csökkenhet a vérnyomás. A közvetlen hideghatás a reumás fájdalmak fokozódását is okozhatja.

Sérülékeny idegrendszer

Frontváltozások idején a levegő oxigéntartalma valamelyest csökken, tehát a szervezet megfelelő oxigénellátásához erősebb légzésre van szükség. Ez a jelenség okozhat nehéz légzést, „fulladást”, illetve a szívelégtelenségben szenvedőknél komolyabb légzési problémákat is. A frontok jelentősen ronthatják a pánikbetegek állapotát. Emelkedhet a szorongásszintjük, ami hatással van a lélegzés gyakoriságára, a szívritmusa, a vérnyomásra. Vannak adatok arra is, hogy a levegő megváltozott ionösszetétele a pánikbetegségben is szerepet játszó, szerotonin nevű ingerületátvivő anyag koncentrációjára hat, így tehát megzavarja az egyébként is sérülékeny szabályozási rendszert. A fronthatások enyhítésére a szakemberek a B1-, a D- és az E-vitamin pótlását ajánlják, illetve emellett patikában kapható gyógynövény tartalmú szerrel is csökkenthetők a kellemetlen tünetek. A magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek fogyasztása is segíthet átvészelni a fronthatások időszakát.

Őszi „specialitások”

Nedves, hideg levegő: fejfájás, magasabb vérnyomás, fokozódó görcshajlam, koszorúér-elégtelenség, növekvő kockázat a szívinfarktusra, ízületi gyulladások, reumás panaszok fokozódása, hasfájás, felfúvódás (puffadás).

Tartós rossz időjárás: koszorúér-elégtelenség, ízületi gyulladás, reuma, puffadás, hasfájás, hascsikarás.

Szép, de erősen szeles idő: fejfájás, fokozódó görcshajlam, csökkenő vérnyomás, alvászavarok.

Frontérzékenyek lehetnek a gyermekek is, főleg a kicsinyek. A leggyakoribb és leghevesebb panaszok kicsiknél az erősen szeles napokon jelentkeznek. Front idején a babák nyugtalanok, sírnak, rosszul, vagy éppen túl sokat alszanak, étvágyuk is megváltozik. A jelenség nem kóros, a tünetek általában két-három napig tartanak. A frontérzékenység sajnos örökölhető, vagyis ha a mama az, akkor a gyermeke is valószínűbben reagál rosszul az időjárás-változásra.

Az állatok sem kivételek

Nemcsak az emberek, az állatok is megérzik az időjárás-változást. A macskák ilyenkor különös gondot fordítanak bundájuk tisztogatására, a kakasok a szokásosnál is többet kukorékolnak, a pókok pedig a front elmúltáig „elnapolják” teendőiket. Ezt mi nem tehetjük meg – de számos gyógynövény segítségével csökkenthetjük a front okozta tüneteket.

Ha Ön frontérzékeny, kérje a patikában gyógyszerésze tanácsát – bizonyosan találnak a számos, speciálisan erre a problémára kifejlesztett készítmény között olyat, amely az Ön panaszait is hatásosan képes enyhíteni.

(Forrás: Családinet)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com