Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Életmód

Ha változik az időjárás

Frontérzékenyek, figyelem!

Ha hideg van, ha meleg, ha esik, ha fúj, nekünk semmi sem jó. Még szerencse, hogy bajainkat ráfoghatjuk az állandóan változó időjárásra. Ez nem kifogás, nem bűnbakkeresés, nem hipochondria, ugyanis minden harmadik ember frontérzékeny. Közöttük pedig különösen sok a nő!

2/1. oldal

A nők idegrendszere általában érzékenyebben reagál az időjárási változásokra, ezért könnyebben következhetnek be hibás reakciók, amelyek különösen a keringési rendszert, az anyagcserét és a hormonháztartást érintik. Ezzel mintegy szinte programozódhat az alvászavar, a vérnyomás leesése és a migrén.

A front gyakori jelenség, és hazánkban különösen sokszor, évente több mint száz alkalommal – vagyis néhány naponta – keseríti meg számos honfitársunk életét.

A szervezet azonban néha túlzásba viszi az időjárásra való reagálást, és a hirtelen hangulatváltozáshoz még fejfájás, keringési zavar, alvásprobléma és depresszió is társul, anélkül, hogy ezeknek szervi oka lenne. Az orvosok „frontérzékenynek” nevezik ezeket az embereket. Aki ilyen, annak mind a ciklonok, mind az anticiklonok egyformán megterhelők. Nem nyafognak, nem sajnáltatják magukat, ők valóban másképpen működnek.

Hogyan hatnak a különböző változások?

Közepesen szép idő: magas légnyomású álló front hűvös, illetve enyhe hőmérséklettel, száraz levegő, jelentősebb éjszakai lehűlés. Frissíti és élénkíti a szervezetet, enyhén emeli a vérnyomást.

Fokozódó szép idő: meleg, enyhe és száraz idő, emelkedő hőmérséklettel. Egészségünket nem terheli meg, fokozza a teljesítőképességet, jókedvre derít.

Túlzottan szép idő: napos, meleg, száraz idő csökkenő légnyomással. A hegyvidékek felől száraz, meleg szél érkezik, ami „kedvez” a fejfájásnak és a migrénnek, a szívpanaszoknak és a keringési zavaroknak.

Közelgő időjárás-változás: főként nedves, meleg levegő, csökkenő légnyomás, felhősödés. Különösen megterhelő időjárás, komoly keringési problémákat okozhat, és növelheti a szívinfarktus veszélyét.

Érkező időjárás-változás: alacsony légnyomású front nedves, hideg légáramlatokkal, esővel. Növeli a fájdalomra való érzékenységet – különösen a reumásoknál.

Lecsengő időjárás-változás: hűvös, száraz levegő, felszakadozó felhőzet, emelkedő légnyomás. Nem túl megterhelő, az esetleges panaszok ilyenkor többnyire megszűnnek.

Melegfront

A frontok okozta panaszokat olyan jelenségek idézik elő, mint a légnyomás és a hőmérséklet ingadozása vagy a levegő páratartalmának hirtelen megnövekedése, sőt a szélsebesség megváltozása is tüneteket generál. A frontérzékenységet erősen befolyásolja a szervezet alkalmazkodó képessége. Vannak, akiket a melegfront, vannak, akiket a hidegfront fordít ki önmagukból. Van, akinek teljesen mindegy, mert minden változásra rosszul reagál. Megfigyelték, hogy e tekintetben is lényeges az idegrendszer általános állapota, vagyis akik egyébként is pszichés, illetve szomatikus panaszokkal küzdenek, azoknál sokkal valószínűbb az is, hogy érzékenyen reagálnak az időjárás hirtelen változására.

A melegfrontra érzékenyek a front beköszönte előtt pár órával már érzik a tüneteket: ingerlékenységet, fáradékonyságot, koncentrálási zavart, álmosságot. Jellemző tünet a szapora légzés, a vérnyomás emelkedése, a magas pulzusszám is. A melegfront sajnos hajlamosít a depresszióra, trombózis kialakulására is.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com