KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 19. (sze) – Gyárfás
Életmód

Hogyan maradjunk fittek
– serkentőszerek nélkül?

A testmozgás önmagában is felélénkít, ezért mindennapi serkentőinket, a kávét, teát érdemes ennek tudatában fogyasztani. Egy kis odafigyeléssel megakadályozhatjuk, hogy a szervezetünk túlpörögjön. Hogyan csökkenthetjük kávéadagunkat anélkül, hogy fáradékonnyá válnánk?

Legtöbben el sem tudjuk képzelni a reggelt egy csésze kávé nélkül, és ebéd után, vagy a délutáni megbeszéléseken is lelkesen kortyolgatjuk az illatos élénkítőt. Sokunk szervezetére pedig nincs jó hatással a koffein, főként azoknak nem ajánlott a túlzott fogyasztása, akik nagy stressznek vannak kitéve, keringési problémákkal, magas vérnyomással, álmatlansággal küzdenek. Nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztunk belőle.

A legnépszerűbb dopping

A koffein – stimuláns hatása miatt – növelheti egyes sportágaknál a teljesítményt. Elsősorban az állóképességre van hatással, futás, kerékpározás és egyéb aerob sportok esetén segít, hogy tovább bírjuk a tempót. Persze ahhoz, hogy érezhető legyen a hatás, a szokásos mennyiségnél többet kell elfogyasztani. Nem érdemes azonban jelentősen több koffeint fogyasztani sportolás előtt, mint amennyihez a szervezet hozzá van szokva, mert vízhajtó hatása miatt, ha nem pótoljuk állandóan a folyadékot, a teljesítmény csökkenése léphet fel. Azoknál pedig, akik egyébként nem kávéznak rendszeresen, szokatlan vérnyomás-emelkedést, szívdobogást okozhat, ami szintén nincs jó hatással a teljesítményre.

Hogyan időzítse hát a kávézást az, aki sportol, és mennyit fogyasszon? Az élénkítő hatás a koffeinfogyasztás után 2-3 órával jelentkezik a legintenzívebben. Hobbisportolóknak akkor sem ajánlott egy-két csészényivel többet fogyasztani a szokásos adagnál, ha hosszú, megterhelő edzésre, esetleg versenyre készülnek. Érdemes nem közvetlenül az edzés előtt kávézni, mivel a bélműködés intenzívebbé válása miatt előfordulhat, hogy meg kell szakítani a tréninget. Aki szeretné az edzés után is csúcsformában folytatni a napot, szintén segítségül hívhatja megszokott élénkítőjét, ám ezt ne közvetlenül az edzés után tegye. Jó, ha adunk egy kis időt a szervezetnek, hogy megnyugodjon a terhelés után.

Természetesen nem csak a kávé, hanem a kóla, a tea és az energiaitalok is tartalmaznak koffeint, sőt egyes sportitaloknak is fontos összetevője. Ezek az italok optimális arányban tartalmazzák a sportolás (elsősorban állóképességi edzés) során a szervezet számára szükséges anyagokat. Persze egy kevés élénkítő is található bennük, hogy könnyebben pörögjünk fel, tartsunk ki és koncentráljunk a tréning során.

Sporttal könnyebb leszokni

Sokan tudják magukról, hogy túl sok kávét fogyasztanak, mégis nehezükre esik csökkenteni a kávészünetek számát. Ennek hátterében az áll, hogy a koffein enyhe függőséget képes kialakítani, ráadásul a szervezet toleranciát fejleszt ki vele szemben, azaz egy adott mennyiség egy idő után már nem váltja ki a kívánt hatást. Ettől persze nem kell megijedni, a függőség viszonylag enyhe, a koffeinfogyasztás megvonásával járó fejfájás néhány napos kitartás után elmúlik. A sport ebben is nagy segítségünkre lehet. Érdemes kipróbálni, hogy a reggeli kávét zöld tea és edzés kombinációjára cseréljük. Legjobb, ha futást, aerobikot, kerékpározás vagy squasht, valami intenzív sportot választunk. A teázás helyettesíti a napindító szertartást, a mozgás élénkít, és jobb kedvre derít.

(Forrás: Fittség.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com