Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

A naiv kutató bizonyít és reménykedik

Izomgyengeség, bénulás – kóla

„Azelőtt soha nem látott mennyiségben fogyasztunk ma üdítőitalokat, és ez számos egészségi problémát okoz: fogromlást, a csontok ásványianyag tartalmának csökkenését, anyagcsere-betegségeket, cukorbetegséget” – írja dr. Moses Elisaf kutató egy nemzetközi szakfolyóiratban.

Az International Jounal of Clinical Practice című lapban dr. Elisaf, a görögországi Ioannina Egyetemen kutatja a kólafogyasztás veszélyeit tette közzé. „Bizonyítékok vannak arra, egyre nagyobb számban, hogy a túl sok kóla fogyasztása hipokalémiához vezet: ez annyit jelent, hogy a vér káliumszintje csökken, ami negatív hatással van az izomműködésre.” A negatív hatás az izomgyengeségtől a bénulásig is terjedhet.

Esettanulmányokon vizsgálták a túlzott kólafogyasztás hatását. Túl sok kólát fogyasztónak számított az, aki napi 2-9 liter (nem elírás!) kólát ivott meg.)

A Föld minden lakójára 83 liter jut!

Egy 21 éves fiatal nő – ő 3 litert ivott belőle egy nap – fáradtságérzetre, étvágytalanságra, állandó hányásra, hányingerre panaszkodott. Az elektrokardiogrammos vizsgálat szívproblémát mutatott ki, a vérvizsgálat alacsony káliumszintet.

Egy másik fiatal nőnek szintén alacsony volt a káliumszintje, egyre fokozódó izomgyengeséget érzett. Ő az utóbbi 10 hónapban napi 7 liter kólát fogyasztott el. Egy Ausztráliából hazatért farmer is izomgyengeségre panaszkodott, ő három éve napi 4 liter kólát ivott, de volt olyan nap is, hogy ez fölment 10 literre. A kóláról lemondani teljesen nem akart, de felére csökkentette az adagját (a 4 litert), és panaszai is csökkentek. A doktor kóla miatt pórul járt páciensei között volt két terhes nő is...

2007-ben 552 milliárd liter üdítőitalt fogyasztottak el világszerte. Ez annyi, mintha minden egyes ember megivott volna belőle egy év alatt 83 litert. A becslések szerint ez a mennyiség 2012-re 95 literre emelkedik. De az Egyesült Államokban már ma is személyenként és évente 212 liternél tartanak az egy főre jutó üdítőfogyasztásban.

Kóla a droglistán. Na és?

A hipokalémiát a kólaitalokban található három közönséges alkotórész okozza: a glükóz, a fruktóz és a koffein. Az egyes összetevők szerepe a kólaitalok káliumszint csökkentő hatásában nincs meghatározva – páciensenként változhat. „Eseteinket vizsgálva azt feltételezzük, hogy a koffeinmérgezés lehet a legfontosabb negatív hatás. Arra alapozva mondjuk ezt, hogy voltak olyan esetek, amelyeknél a fogyasztott termékekben csak koffein volt nagy mennyiségben, de nem volt bennük cukor. Ennek ellenére a koffeinmentes kólatermékek is okozhatnak hipokalémiát, mert a fruktóz, amit tartalmaznak, hasmenést idézhet elő.”

„Bár a pácienseink legtöbbje rendbe jön, amikor abbahagyja a kólaivást és káliumtablettákat szed, a kólaivás előidézte krónikus hipokalémia súlyosabb komplikációkat is okozhat, például szívritmuszavart” – mondja dr. Elisaf.

A túlzott kólafogyasztás nem csak káliumvesztéshez vezethet, de más panaszokat is okozhat: fáradtságot, energiavesztést, izomgyengeséget – ami egészen bénuláshoz is vezethet. „Ahhoz, hogy megmondjuk, mennyi kóla a túl sok, további kutatások kellenek. A kóla felkerül az orvosi drogok listájára, mint olyan szer, amely hipokalémiát okoz.” – mondja dr. Elisaf.

„Az üdítőital-gyártóknak a termékeik mértékletes fogyasztására kellene buzdítaniuk, csökkenteni az adagokat, és egészségesebb italok fogyasztását promótálni.”

(A jó doktornak ez az óhaja meglehetősen naivnak tűnik. Ugyan mikor írja majd rá a flakonra a kólagyáros, hogy a termékéből vegyenek kevesebbet? Mikor tünteti fel nagy fekete betűkkel a dohánygyártó, hogy csökkentsük a cigarettafogyasztást? Ha a tények tudatában ezt magunk nem tesszük meg, várhatjuk a csontritkulást, a tüdőrákot. Mert az üzlet és a haszon itt is mindenek felett való, a legutolsó szempont az egészség. Ebben az esetben is... – a szerk.)

(Forrás: Független.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com