Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Életmód

Mérgező csók
– ólomtartalmú rúzsok

Miután kiderült, hogy az USA-ban eladott rúzsok közül több is ólmot tartalmaz – ráadásul nem a diszkontáruházakban kapható, ismeretlen márkákról van szó –, a gyártó francia cégcsoport ellen per indult. A mérgező rúzsok listáján Dior és L'Oreal termékek is szerepelnek.

2/1. oldal

A témát most, hogy az amerikai szabályozás értelmében együttes polgári per indult a luxuscikkeket gyártó francia cégcsoport, az LVMH ellen, újra felkapta a média. Az óriásvállalat gyártja többek között a Dior Addict Positive Red elnevezésű rúzst is, amelyről megállapították, hogy ólmot tartalmaz. Ez a rúzs egyike volt annak a tucatnyi árunak, melyben ólmot talált az amerikai Mozgalom a biztonságos kozmetikai szerekért (Campaign for Safe Cosmetics) elnevezésű szervezet egy független laboratóriumi vizsgálat során, melyben 33 rúzsmárka ólomszintjét vizsgálták.

A tesztelt rúzsok 61%-a tartalmazott kimutatható mennyiségű ólmot, egyharmaduk ólomtartalma pedig túllépte az élelmiszerekre megállapított amerikai határértéket. A szóban forgó Dior rúzsról kiderült, hogy több mint kétszer annyi ólmot tartalmaz, mint a megengedett szint.

A 2007 szeptemberében tesztelt 33 neves rúzsmárka több mint fele (61%-a) tartalmazott ólmot, 0,03-tól 0,65 milliomod részig (ppm) terjedő mértékben. Egyharmadukban nagyobb volt az ólomszint annál, mint amennyit az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (Food and Drug Administration – FDA) jóváhagyott a cukorkák esetében (ez 0,1 milliomod rész).

Nincs érvényes szabályozás a kozmetikumokra

Sokkoló hatású lehet az a tény, hogy az engedélyezésért felelős amerikai szervezet nem határozott meg ólomszintet a kozmetikumokra nézve, beleértve az ajakrúzsokat is, holott ezt a nők közvetlenül az ajkukra kenik, és ezzel bekerül a szervezetükbe.

Egy átlagos nő 4,5 kiló ajakrúzst „fogyaszt el” élete során. A rúzsokba mégis annyi ólom kerülhet, amennyit a gyártók jónak látnak, és ezt a tényt még csak fel sem kell tüntetniük a termékcímkén.

A legmagasabb ólomtartalmú amerikai ajakrúzsok

L'Oreal Colour Riche True Red – 0,65 ppm
L'Oreal Colour Riche Classic Wine – 0,58 ppm
Cover Girl Incredifull Lipcolor Maximum Red – 0,56 ppm
Dior Addict Positive Red – 0,21 ppm

Az ólom hatásai a szervezetre

Az ólom egyértelműen vezeti a mérgező anyagok listáját. Különféle tanulmányok kimutatták, hogy az ólom esetében nincs „biztonságos” szint, mivel a szervezet nem bontja le, így egész életen át halmozódik. A rúzsokkal kapcsolatos kutatást végző fenti szervezet az alábbi információkat tette közzé az ólom hatásairól.

Az ólom bizonyítottan idegméreg, amely tanulási, nyelvi és viselkedésbeli problémákat okozhat. Az ólom összefüggésbe hozható a terméketlenséggel, a vetéléssel és a koraszüléssel is. A terhes nők és a fiatal gyermekek különösen veszélyeztetettek, mivel az ólom könnyedén áthatol a méhlepényen és felszívódik a magzat agyában, akadályozva ezzel a normális fejlődést.

A rúzsban lévő ólom egyik forrásaként a színezőanyagok jöhetnek szóba, amelyek ólmot tartalmazhatnak, továbbá egyéb olyan összetevők, amelyeket kőolajszármazékokból, ásványolajokból vagy paraffinból vontak ki. Az FDA által jóváhagyott egyetlen korlátozás egy alkalmanként használatos színezőanyagra vonatkozik, amely 10-20 ppm ólmot tartalmaz.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com