Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Életmód

Mérgező csók
– ólomtartalmú rúzsok

Miután kiderült, hogy az USA-ban eladott rúzsok közül több is ólmot tartalmaz – ráadásul nem a diszkontáruházakban kapható, ismeretlen márkákról van szó –, a gyártó francia cégcsoport ellen per indult. A mérgező rúzsok listáján Dior és L'Oreal termékek is szerepelnek.

2/2. oldal

A kozmetikai iparban mindent szabad?

Az ólom csak egyike azoknak a mérgező anyagoknak, amelyek a sminkalapanyagokban és a kozmetikumokban megtalálhatók, ahogy ez világosan kiderül az FDA honlapjáról is.

A kozmetikai cikkek kereskedelmét szabályozó követelmények nem olyan szigorúak, mint az FDA által szabályozott egyéb termékekre vonatkozók. A gyártók a színezékek és néhány tiltott alapanyag kivételével bármilyen anyagot felhasználhatnak egy termékben – anélkül, hogy ahhoz előzetes hozzájárulásra lenne szükség, vagy hogy állami ellenőrzésre kellene számítaniuk.

Ez nem mindenhol van így, például az Európai Unió tiltja olyan kemikáliák használatát, amelyek rákot, mutációt vagy születési rendellenességeket okozhatnak. Az FDA-nak szemmel láthatóan nincsenek ezekkel kapcsolatos fenntartásai.

Létezik egyáltalán biztonságos ajakrúzs?

A kozmetikumoknak ugyanolyan tisztának kellene lenniük, mint az ételeknek, amelyeket elfogyasztunk, hiszen végső soron ugyanoda jutnak: a szervezetünkbe. Célszerű olyan termékeket választani, amelyeken feltüntették az összetevőket, és csak a felismerhető összetevőket tartalmazó árukat megvásárolni.

Tájékozódás céljából ajánlható az amerikai Környezeti Munkacsoport adatbázisa a biztonságos kozmetikumokról (Environmental Working Group's Skin Deep Cosmetic Safety Database), melyben több kategória szerint lehet böngészni a kozmetikumok között. Leginkább a 0-2 pontot szerzett termékeket ajánlják.

Kozmetikai összetevők, amelyekre érdemes odafigyelni

Parabenek – az izzadásgátló dezodorokban és egyéb kozmetikumokban található vegyszercsoport, amely az ösztrogén női nemi hormonhoz hasonló hatást fejt ki, és elősegítheti a mellrák kialakulását.

Ftalátok – lágyító összetevők, amelyek a környezeti munkacsoport által tesztelt 72 termék majdnem háromnegyedében megtalálhatók voltak. Többek között születési rendellenességeket okoz a kisfiúk szaporító szervrendszerében, és csökkenti a felnőtt férfiak szervezetében a spermiumok mozgásképességét.

Higany – szempillaspirálokban, zselékben és még szemcseppekben is előfordul. Károsítja az agyfunkciókat. A címkén általában thimerosal néven tüntetik fel, magyarul tiomerzál néven is szerepelhet.

Pézsma (musk) – a laboratóriumi tanulmányok szerint ez az illatanyag a szervezetben felhalmozódva bőrirritációt, hormonzavarokat és rákot okozhat.

Mesterséges illatanyagok – az öt legerősebb allergén közé tartoznak, asztmát és asztmás rohamokat okozhatnak. Az illatanyagok idegmérgeket is tartalmazhatnak, és hormonzavarokat okozhatnak.

Kőolajszármazékok – sminkszerekben, samponokban (babasamponban is), arckrémekben fordulnak elő többek között. Rákot okozhatnak.

Metil-izotiazolinon (MIT) – samponokban használják a baktériumok elszaporodásának megakadályozására. Károsítja az idegrendszert.

(Források: The Sydney Morning Herald July 20, 2008, Poison Kiss: Lead in Lipstick, angolból fordította Kolontár Elvira)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com