Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Életmód

Vissza a babához és az építőkockához?

Hagyjuk játszani a gyermekeket!

A feszültséggel küzdő szülők és gyermekek számára egyszerű receptet kínál az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége. Véleményük szerint a gyermekeknek több játékidőre és inkább a régi, klasszikus, kreatív játékokra van szükségük ahhoz, hogy egészségesen fejlődhessenek.

A legtöbb mai szülő igyekszik eleget tenni a gyermekek kívánságainak, és beszerzi nekik a legújabb, legmodernebb elektronikus kütyüt, akár video-, akár számítógépes játékokról van szó. Eközben sajnos egyre csökken az az idő, amit a gyermek igazi, szabad, klasszikus játszással tölt. Pedig különböző kutatások által bizonyított tény, hogy a szabad játék fejleszti a gyermek kreativitását, hagyja, hogy saját képességei felszínre kerüljenek és erősödjenek, fejleszti a problémamegoldó képességeket. Segíti továbbá abban, hogy más gyermekekkel jobb viszonyt alakítson ki, és hozzájárul az iskolai követelményeknek való megfeleléshez.

Természetesen a klasszikus játékok és az erre fordított idő elhanyagolásának komoly következményei vannak az egészségre nézve is. A kutatások kimutatták, hogy ha a gyermekek videojátékokkal, számítógépezéssel töltik szabadidejük java részét, akkor megnő az elhízás veszélye, és nagyobb eséllyel lesznek depressziósak. Ha viszont a klasszikus játékokkal, építőkockával, babával stb. játszanak, akkor könnyebben tudják kiteljesíteni fantáziavilágukat, fejlesztik a kreativitásukat, felépíthetik maguknak a saját világukat – egy olyan világot, melyet meg akarnak teremteni. Ez a gyermekkor elengedhetetlenül fontos része.

Sajnos a mai állapotok kialakulásában jelentős szerepük van a szülőknek, akik többnyire „szuper gyermeket” akarnak nevelni a fiukból, és nem akarják, hogy a gyermek bármiben hátrányos helyzetben érezze magát a kortársaihoz képest. Érdekes, hogy ez a törekvés a szülők részéről nemcsak a jómódú családokban figyelhető meg, ahol a szülők mindent meg akarnak adni a gyermeknek, hanem igaz az alacsony jövedelmű, rossz társadalmi környezetben élő családokra is.

Minderről 2006 októberében az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége (AAP) éves konferenciáján, Atlantában számoltak be a kutatók.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com