Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Tizedére leszállított határérték

A tüdőrák második vezető oka: a radon

A dohányzás az első, a radongáz a tüdőrák a második vezető oka. A radon színtelen, szagtalan, íztelen gáz, mérés nélkül nem lehet tudomásunk arról, hogy mekkora radonsugárzásnak vagyunk kitéve a lakásban. Gyakorlatilag mindenféle talajban ott van, csak nem egyforma mértékben.

A radongáz az uránium-238 bomlásakor keletkezik. Az uránium-238 természetes radioaktív elem, amely eltérő mértékben mindenféle kőzetben és talajban előfordul.

Bizonyos kőzetekből – mint a gránit vagy az uránérc – nagyobb arányban szivárog a radon, az ilyen helyeken lakó emberek nagyobb veszélyben vannak. A földszintes, illetve földszinti vagy a szuterén lakásokban, a családi házakban pedig az ott lakók nincsenek eléggé elszigetelve a talajtól, ezáltal a radongáz-szivárgástól. A gáz a pincékben, garázsokban összegyűlik, onnan szüremlik felfelé.

Intenzív, ventilátoros szellőztetéssel az erősen veszélyeztetett helyeken is minimálisra lehet csökkenteni a radon mennyiségét, tanácsolják a tanulmány szerzői – a spanyol Cantabria Egyetem és a román Babes-Bolyai Egyetem munkatársai.

Kétszer annyi tüdőrákos

A WHO a napokban új ajánlást tett közzé a radongáz-szivárgás határértékére: a tizedére szállította le az eddigi határértéket, a lakás levegőjében a radon köbméterenként nem haladhatja meg 100 Bq-t. (Becquerel, ez a mértékegysége a radioaktív sugárforrás aktivitásának). Eddig köbméterenként 1000 becquerel volt a maximálisan megengedett érték.

A kutatók a spanyolországi Torrelodones (Madrid) gránitkőzetre épült házaiban, illetve a Romániában található Stei (Erdély) házaiban több hónapon át mérték a radonszintet. Az utóbbi település egy régi uránbánya körzetében található.

A kutatók egyúttal megtudakolták az ott lakók dohányzási szokásait is. A kutatás eredménye szerint az eddig becsült kockázatnak a duplájával kell számolni, vagyis Európában kétszer akkora a kockázata a radonsugárzás miatti tüdőrák-megbetegedésnek és -halálozásnak, mint ahogy eddig feltételezték.

(Forrás: Független.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com