Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

Tartósítók, ízfokozók, színezékek

Szereti ön az eperízű fűrészport?

Néhány éve úgy döntöttem, megpróbálok olyan ételeket vásárolni, amelyekben nincs tartósítószer vagy egyéb E-betűs anyag. Elmentem kedvenc hypermarketembe, és olvasni kezdtem a címkéket, amit korábban sosem tettem. Egyik kedves terméket a másik után tettem vissza a polcra...

2/2. oldal

Ne gondoljunk azonnal eget rengető dolgokra, bár a rákos betegeknek is azt tanácsolják legelőször, hogy térjenek át a természetes ételek fogyasztására. Könnyebben leszünk náthásak, hamarabb jön elő valamilyen allergiánk, nehezebben alszunk el, fáradtan ébredünk stb.

Nézzük meg a gyerekeket! Sokan közülük nem hajlandók mást megenni, csak a hamburgert csipsszel és kólával – nap mint nap. És az eredmény? Túlsúly és hiperaktivitás. (Angol tudósok által végzett kísérletek kimutatták, hogy a tartósítószert tartalmazó üdítőitalok fogyasztása jelentősen növeli az iskolás gyermekek hiperaktivitását és figyelemzavarait.)

Mióta a Távol-Keleten is elterjedt az amerikai kultúra és a gyorséttermek, azóta jelentenek komoly problémát az erősen elhízott gyermekek. Korábban a világ azon részén olyan ritka volt a kövér gyermek, mint a fehér holló.

A hazai az igazi!

Hogy miért olyan hizlaló a hamburger? Egyrészt nagy a zsírtartalma, másrészt pedig tele van állagjavítóval, ízfokozóval stb. Arról ne is beszéljünk, hogy a nagyüzemileg termelt hússal milyen hormonok, gyógyszerek jutnak a szervezetünkbe.

Pár évvel ezelőtt nagy port vert fel az a hír, hogy amerikai tudósok bebizonyították: a gyorséttermi ételek olyan kémiai reakciót váltanak ki az agyban, amely éppúgy függőséghez vezet, mint az alkohol, a csokoládé vagy a kábítószerek. És akkor még nem is szóltunk a rákkeltő hatású édesítőszerekről.

Tudom, hogy az életünkből és az ételeinkből teljesen nem, vagy csak nagyon nehezen lehet teljesen kizárni a vegyi anyagokat. De bármilyen kis lépést is teszünk meg, azt a saját és a családunk egészségéért tesszük. Ne feledjük: a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik.

Egy kis előrelátással, tervezéssel mindennap otthon készült ételt tehetünk a család asztalára. Ha az univerzális ételízesítők helyett zöldfűszereket és más természetes fűszereket használunk, kevesebb só kerül az ételünkbe, és csodás új ízekkel ismertethetjük meg gyermekeinket. Az üdítőitalok helyett pedig készítsünk gyümölcsteát, gyümölcsturmixot – és persze a legjobb, ha tiszta vízzel oltjuk a szomjunkat.

Végül, ha mégis úgy hozza a sors, hogy gyorsétteremben vagyunk kénytelenek étkezni, a hamburger helyett válasszuk inkább a grillezett csirkemellet, a csipsz helyett pedig a friss zöld salátát!

(Forrás: A gyógyulás útjai)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com