Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Szerek nélküli szenvedélybetegségek (3.)

Evéskényszer: bulimia

Evés nélkül nem élhetünk, tehát az evés élet-halál kérdése. Az étel nem kábítószer, ám ha túl sokat vagy túl keveset eszünk, akkor ehhez a tényhez különleges érzések kapcsolódhatnak, amelyektől függésbe kerülhetünk. Ez azt jelenti, hogy az evéssel is vissza lehet élni.

2/2. oldal

Milyen tünetek utalnak a bulimiára?

A bulimiás nők erős teljesítménykényszer alatt állnak. Titkolják az evéssel való visszaélésüket mindaddig, amíg lehet, így tehát a drogosokhoz hasonlóan viselkednek. Azért teszik ezt, mert szégyellik magukat. Többnyire akkor esznek és adják ki magukból az ételt, amikor egyedül vannak otthon. A megváltozott étkezési szokások jelzésértékűek. Az evés-hányás-evés körforgása többször is megismétlődik egy nap folyamán. S hogy a hányást senki se vegye észre, a mosdóban folyatják a vizet vagy bekapcsolják a rádiót. Az étkezési zavarokkal küszködők elszigetelik magukat, elzárkóznak a baráti kapcsolatok és az azonos korúakkal folytatható szabadidős tevékenységek elől. Feltűnő náluk a depresszióra való hajlam, a nyugtalanság, a koncentrálási nehézség, a kedvetlenség vagy a túlzott jókedv, a felfokozott aktivitás, a megmagyarázhatatlan agresszió.

Hogyan alakul ki a bulimia? Az evés és a hányás undort jelent az érintettek számára. A kényszeres evő és önhánytató undorodik önmagától, és ezt az elégedetlenségét nem megfelelő eszközökkel győzi le. Az evési zavar keletkezésének egyik előfeltétele az alacsony önértékelés. Emögött többnyire a gyerekkorból származó megoldatlan konfliktusok rejlenek, olyan fájdalmas érzések, amelyekkel szemben az érintett evéssel, illetve a „csak meg ne hízzak” szándékával akarja megvédeni magát. Gyakori, hogy már az anya is fogyókúrázott. A fogyókúra pedig az evési zavarok bevezetését jelenti. Több mint 500 fajta fogyókúra van jelen a piacon, eltart tehát egy darabig, míg mind kipróbálják...

A bulimia számos betegség forrása

A hánytatás, illetve a hashajtó szerekkel való visszaélés testi következményei közé soroljuk a szívritmuszavarokat, a maradandó vesekárosodásokat, a megduzzadt pajzsmirigyet, a magnézium- vagy káliumhiányt, a nyelőcső sérüléseit, a cukorbetegséget és a vérnyomás-problémákat, a fogszuvasodást, a gyomortágulást, az ízületekben a folyadék felgyülemlését, a menstruációs zavarokat és a menstruáció kimaradását. A bulimia áldozatait nagy számban fenyegeti az öngyilkosság veszélye, mintegy 20%-uk kísérel meg öngyilkosságot.

Hogyan kezelhető a bulimiás beteg? Az alkohollal és más kábítószerekkel ellentétben az evésről nem mondhatunk le. A terápia során éppen ezért elsősorban a páciens önbecsülésén kell „dolgozni”, és fel kell tárni azokat az érzéseket, amelyek e szenvedély mögött rejlenek. Az érintettek önsegélyező csoportokban keresnek olyan megoldási módokat, amelyek nem kapcsolódnak a kényszeres evéshez. A szenvedélybetegségeknek mindig megvan a történetük, és sohasem vezethetők vissza csupán egyetlen okra. Az evési zavarok kialakulásának egyik lehetséges okát a családban meglévő hibás evési szokásokban kereshetjük. Az étkezési problémákat a „derék emberek” szenvedélybetegségének is tekintik. A gyerekek nem élhették ki otthon heves érzelmeiket, és a tányért üresre kellett enniük...

A szenvedélybetegségek kialakulásának megelőzését a gyerekkorban kell elkezdeni. Nagyon fontos a szülői példa, ám a szülők elképzelését a testükről és az étkezésről nem szabad a gyerekekre átvinni. A bulimia legjobb megelőzési módját a jó testi közérzet és az egészséges öntudat jelenti.

Cikksorozatunk folytatásában az anorexiáról lesz szó – a szerk.

(Németből fordította: Mészáros Csilla, forrás)

A cikksorozat egyéb írásai:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com