Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 19. (ke) – József,Bánk,Józsa
Egész-ség

Az ízületek lüktető fájdalma

A gyógyszer túl veszélyes?

A csukamájolaj csökkenti a fájdalomcsillapítók szükségességét ízületi gyulladások esetén – mondják a kutatók. Valóban ez a megoldás? Vagy fogyasszunk inkább krillolajat? Reumás ízületi gyulladásban mindkettő jobb a nonszteroidoknál, amelyek akár végzetesek is lehetnek.

3/1. oldal

A Dundee Egyetem kutatói vizsgálataik során arra az eredményre jutottak, hogy csukamájolaj rendszeres napi fogyasztásával csökkenthető a fájdalomcsillapító gyógyszerek szükségessége a reumás ízületi gyulladásban (reumatoid artritisz – RA) szenvedő embereknél. Azoknál a pácienseknél, akik naponta 10 g csukamájolajat elfogyasztanak, 30%-kal csökkent a szteroidmentes gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) „fogyasztása”.

A kutatás folyamán a betegek egy csoportjának csukamájolajat, egy másik csoportnak pedig placebót adtak. Tizenkét hét elteltével arra kérték őket, hogy fokozatosan csökkentsék a nonszteroidok használatát. Azok, akik csukamájolajat kaptak, 39%-kal csökkentették napi adagjukat az szteroidmentes gyógyszerekből, míg a placebót fogyasztók 10%-kal. A gyógyszeradagok csökkentése ugyanakkor nem járt együtt a fájdalom vagy a betegség rosszabbodásával. Az adatok alapján úgy vélik, hogy a halolajban található zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ennek köszönhető jótékony hatásuk. A szteroidmentes gyógyszereknek ugyanakkor számos mellékhatást tulajdonítanak, mint például gyomorvérzést, szívrohamot és sztrókot. A kutatók úgy vélik, hogy ez a tanulmány reményt adhat sok, reumás ízületi gyulladással küszködő betegnek, akik szeretnék csökkenteni a nonszteroidok használatát.

Nem csak a fájdalmat csillapítják

A reumás ízületi gyulladás intenzív fájdalommal jár, és számos esetben a végtagok ízületi deformálódását okozza. Az ízületek lüktető fájdalma nagyon megnehezíti a mindennapi tevékenységeket, többek között a járást is igen fájdalmassá teszi. Ezzel magyarázható az, hogy olyan sok RA-beteg él fájdalomcsillapító gyógyszerekkel. Közülük is a szteroidmentes gyógyszerek a legnépszerűbbek; egy felmérés alapján kiderült, hogy a reumás ízületi gyulladásos betegek több mint 70%-a használja őket rendszeresen.

Miért olyan aggasztó, hogy rendkívül sok ember használja a nonszteroid fájdalomcsillapító szereket? Azért, mert az NSAID-ok szó szerint megölhetnek bennünket (a fájdalomcsillapító angol neve szó szerinti fordításban fájdalomölő -„painkiller” – a ford. megjegyzése). Ha 2004-re gondolunk, akkor eszünkbe juthat az a felfedezés, hogy a fájdalomcsillapítók egy bizonyos csoportja, a cox-2 inhibitorok – ide tartozik többek között a Vioxx, a Bextra és a Celebrex – növelik a komoly szívbetegségek kialakulásának esélyét. Egyedül a Vioxx több mint 50 000 ember haláláért volt felelőssé tehető, még mielőtt végleg ki nem vonták a forgalomból...

És a „korszerű” ibuprofen?

Ám nemcsak a szteroidmentes fájdalomcsillapítók felírása veszélyes. Az ibuprofen megszámlálhatatlan változata (Advil, Algoflex, Motrin stb.), az Aspirin és az Aleve fogyasztása is számos, egészségünket veszélyeztető mellékhatást válthat ki, például gyomorfekélyt, szívproblémákat, vérnyomás-emelkedést, gyomorvérzést, máj- és vesebántalmakat, fülzúgást. E mellékhatások kialakulásának esélye annál nagyobb, minél tovább szedjük őket. A reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek, akik hosszú ideje, nagy dózisban fogyasztják ezeket a fájdalomcsillapítókat, fokozott veszélynek vannak kitéve. Érdemes tehát a fájdalomcsillapítás más, káros mellékhatások nélküli módja után nézni, mert ilyenek léteznek. Az egyik, egyértelműen a legjobbak közül való forrás, az ómega-3 zsírsavak, amelyekhez többféle forrásból juthatunk hozzá.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com