Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Acidophilus és más probiotikumok

Olyan hatásosak, mint állítják?

Joghurtok, tejitalok probiotikus adalékanyagaként védekezőrendszerünk erősítését és emésztésünk szabályozását támogatják – halljuk a reklámokban. Digestivum essensisnek vagy Lactobacillus casei defensisnek hívják őket. Német orvosok vizsgálták, mi igaz a reklámból.

2/2. oldal

Bizonyos probiotikus törzsek szorulás esetén is segítenek. Egy bizonyos baktériumtörzzsel dúsított joghurt a vizsgálat résztvevőinél lerövidítette a béltartalom bélben történő áthaladási idejét. „Mindazonáltal a hagyományos joghurt is segíti az emésztésünket” – mondja az orvos. A joghurtban található tejcukor (laktóz) hashajtó hatása nem új felfedezés. Legalábbis azoknál az embereknél, akik laktózintoleranciában szenvednek, a tejcukor is felelős e hatásért.

A baktériumcsírák segítenek megfázás és neurodermatitis esetén

„Erősíti immunrendszerét” – ilyen vagy ehhez hasonló reklámszlogenek olvashatók a csomagoláson. A kieli Élelmiszer-kutatási Intézet munkatársai csaknem 500 emberen tesztelték, hogy a probiotikus törzsek valóban befolyásolják-e a megfázás kockázatát. A vizsgálat során a résztvevők hat hónapon keresztül napi egy adag probiotikumot kaptak. Az eredmény: a megfázások gyakorisága nem csökkent, viszont a megbetegedés enyhébb és rövidebb lefolyású volt, átlagosan két nappal rövidebb ideig tartott.

A probiotikumok újra szabályozzák az immunsejtek aktivitását. „Az allergiások elsősorban az allergiás reakciónak kedvező Th2-sejtekkel reagálnak egy allergénre. A probiotikumok ellenben eltolják az immunreakciót a Th1-sejtek irányába, amihez lényegesen kisebb allergia-kockázat kapcsolódik” – magyarázza de Vrese.

A neurodermatitis (idegrendszeri zavar következtében kialakuló, viszkető, foltokban megjelenő bőrelváltozás – a szerk.) által veszélyeztetetteknek a probiotikumok már születésük előtt segíthetnek (ha az egyik szülőnek van ilyen megbetegedése vagy allergiás). Egy finn vizsgálat során az anyák a szülés előtt 6 héttel és a szoptatás alatt egy meghatározott csírát kaptak (a nem szoptatott babák cumisüvegben jutottak hozzá). Két éven belül a probiotikumot kapott gyerekeknek csak a 25%-a betegedett meg neurodermatitisben, míg a kontrollcsoportban ez az arány elérte az 50%-ot. A probiotikumok hatását 7 éves korig bizonyították. „Orvosi indikációk még nincsenek. További vizsgálatokra van szükség” – mondja a kutatóorvos. A finn példánál a Lactobacillus GG-ről van szó, amelyet Svájcban bizonyos tejtermékekhez adagolnak.

Nincs szükség napi egy pohár joghurt elfogyasztására

A probiotikumok nem maradnak meg tartósan a bélben. Ahhoz hogy hassanak, rendszeresen kell probiotikus joghurtot fogyasztanunk. Hogy milyen gyorsan kell az utánpótlásról gondoskodni, az baktériumcsíránként változó. A legtöbb csíra több napon át kimutatható a bélben, illetve a székletben, néhányuk akár 2-3 hétig is elél. E csíráknál tehát elegendő 2-3 naponta egy pohár joghurt elfogyasztása – véli a szakember.

Prebiotikumokkal a hatás fokozható

A prebiotikumok elősegítik a Bifidobacteriumok és a Lactobacillusok megtelepedését, amelyekhez a legtöbb probiotikus csíra tartozik. A prebiotikumok olyan szénhidrátok, amelyek emésztetlenül kerülnek a bélbe, és a probiotikus baktériumok táplálékául szolgálnak, például olyan ballasztanyagok, mint az inulin és az oligofruktózok. Kis mennyiségben előfordulnak a tejben, cikóriában, spárgában, hagymában és fokhagymában. A jobb hatás érdekében a pro- és prebiotikumokat gyakorta együttesen adják az élelmiszerekhez.

Forrás: Heilversprechen auf dem Prüfstand, Focus Online, németből fordította Mészáros Csilla)

Nyelvtanítás, korrepetálás, fordítás bölcsész-nyelvtanárnál: (30)-587-9517 (x)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 varhegyi.laszlo@natursziget.com 2008-01-18 11:40:33
 
Mint gyakorló természetgyógyász, tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy igenis a gyomorsav - főleg a refluxosoknál- elpusztítja a tejtermékekkel bevitt laktobacillusokat, s csak nagyon kevés jut el a belekbe. Ha viszont nem tejtermékkel, ami egyébként sem javasolt, mivel minden emlős (az ember is!) a Földön olyan genetikai programmal bír, hogyha az újszülött eléri a születési súlyának háromszorosát, akkor abbamarad a szoptatás (sajnos az ember az egyedüli, aki felnőtt korában is szopik és ráadásul más állat tejét és tejtermékeit, még a marha sem olyan nagy marha, hogy a saját tejét igya, amikor már megnőtt!!!), akkor kapszulában kell bevinni a bélbaktériumokat. A kapszulákat sem úgy kell szedni, mint ahogy azt a Protexinre ráírták (étkezés után), mert akkor sokáig van a gyomorban, a gyomorsav szétmarja a kapszulát és elpusztítja a kaszulában lévő hasznos bélbaktériumokat is. Ha viszont ezeket a kapszulákat étkezés előtt visszük be bő folyadékkal, akkor nem rövid ideig fog csak a gyomorban tartózkodni, s így a gyomorsav nem tesz kárt benne. Az így bevett kapszulák a bélben oldódnak és akkor a kapszulában lévő hasznos bélbaktériumok pontosan a helyükön vannak, azaz a bélrendszerben.
Weixl-Várhegyi László természetgyógyász

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com