Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Egész-ség

A gyilkos köztünk van – avagy
a paracetamol kevéssé ismert veszélyei

Mi lenne, ha egy étrend-kiegészítő vagy vitamin bizonyítottan májkárosodást, májleállást és halált okozna? Nyilván azonnal betiltanák. És mi lenne, ha egy nagy nyereséget hozó gyógyszer okozná ezt a sok megbetegedést és halált? Ne lepődjünk meg: nem történik semmi.

2/1. oldal

Az alábbiakban Jay S. Cohen: A paracetamol kevéssé ismert veszélyei című cikkét ismertetjük, amely a LifeExtension magazin 2007. decemberi számában jelent meg.

Mi lenne, ha ez a bizonyítottan májkárosodást, májleállást és halált okozó étrend-kiegészítő vagy vitamin évente 100 ezer hívást generálna a mérgezési központokba, 56 ezer sürgősségi ellátás lenne belőle, 26 ezren kórházba kerülnének és legalább 450-en meg is halnának? (Elméletileg a magyar arányokat úgy kapjuk meg, ha minden számot 30-cal elosztunk.) A választ tudjuk: a szert azonnal betiltanák. De mi lenne, ha egy nagy nyereséget hozó gyógyszer okozná ezt a sok megbetegedést és halált? Senki nem lepődik meg, ha azt mondjuk: nem történik semmi.

Még a megengedett adagban is veszélyes lehet

Ebben a szemünket felnyitó cikkben dr. Jay Cohen megmutatja azt a halálos megtévesztést, amelynek áldozatai a csecsemők, gyermekek és felnőttek.

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek biztonságosak, ha előírás szerint szedik. De még a megengedett adagban is az aszpirin fekélyt okozhat, az antihisztaminok (allergiaellenes szerek) álmosságot, a paracetamol készítmények pedig súlyos májkárosodást válthatnak ki.

Némelyik ilyen kockázatról olvashat a beteg a gyógyszer-tájékoztatóban. Pl. hogy napi egy-három alkoholos itallal nem jó paracetamol készítményeket együtt szedni. Az alkohollal együtt szedett paracetamol és a májkárosodás kapcsolatát már az 1980-as években ismerték. Ez a kutatási irány azonosított egy másik kockázati tényezőt is, az éhezést. Ez akkor fordul elő, amikor betegség, hasi fájdalmak, émelygés, hányás, étvágycsökkenés, alultápláltság, anorexia nervosa miatt csökken a táplálékfelvétel.

Vegyük annak a 25 éves svéd férfinak az esetét, akiről 1992-ben közöltek esettanulmányt. A férfinak Törökországban gyomorrontása lett. Másfél nappal hazaindulása előtt hányinger, hányás alakult ki nála. Mivel a repülés alatt is romlott az állapota, megérkezésekor kórházba szállították, ahol májleállást állapítottak meg nála, s s májátültetésre sorolták be. Bátyjától azt az információt kapták, hogy naponta háromszor 500-1000 mg paracetamolt vett be, két nap alatt összesen 5-6 grammot. Szerencsére a férfi állapota aztán javulni kezdett, és májátültetésre nem került sor.

Mit csinált rosszul a férfi, ami májkárosodáshoz vezetett? Semmit. A napi megengedett paracetamol adag 4 gramm, a férfi napi 2-3 grammot szedett csupán. Azért szedte a paracetamolt, hogy csökkentse gyomorontásából eredő gyomorfájdalmát. Követte az utasításokat és majdnem belehalt.
Az esetet bemutató orvosok arra következtettek, hogy a paracetamol megengedett adagban is mérgező lehet a májra. S hozzátették: éhezéskor, gyomorbántalmakkor különösen veszélyes a szedése.

Az ilyen és hasonló esetek dacára máig nem áll figyelmeztetés erről a gyógyszereken.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com