Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

A gyilkos köztünk van – avagy
a paracetamol kevéssé ismert veszélyei

Mi lenne, ha egy étrend-kiegészítő vagy vitamin bizonyítottan májkárosodást, májleállást és halált okozna? Nyilván azonnal betiltanák. És mi lenne, ha egy nagy nyereséget hozó gyógyszer okozná ezt a sok megbetegedést és halált? Ne lepődjünk meg: nem történik semmi.

2/2. oldal

Egy hatékony májméreg

Sok gyógyszer okozhat májkárosodást, májleállást és halált. Mégis a paracetamol a leghatékonyabb – évente 100 ezer, mérgezési osztályokra történő telefonhívást generál. Minden évben 56 ezer sürgősségi ellátás, 26 ezer kórházi ellátás és 450 halál köthető paracetamol szedéséhez. (Magyar statisztikák nem állnak rendelkezésre, de ismerve a magyar egészségügyet, ha lenne, sem lehetne hinni neki – Sz. G.) A paracetamol önmagában több májkárosodást idéz elő, mint a többi gyógyszer együttvéve. Bár a májkárosodások száma csekélynek tűnik azon milliókéhoz képest, akik gond nélkül szedik a paracetamol készítményeket, szakértők szerint még ez a „kevés” is túl sok. Dr. Wiliam Lee paracetamol szakértő írta: „Meg kell kérdezzük: a károsodások és halálesetek ilyen mértéke megengedhető egy szabadpiacú fájdalomcsökkentő esetében?”

Miért hat a paracetamol a májra? A paracetamol dózisfüggő mértékben májméreg. Még megengedett adag szedésekor is mérgező bomlástermék, az N-acetil-benzokinonimin (NAPQI) keletkezik. Igen keskeny határ van a terápiás és a mérgező dózis között! A megengedett terápiás dózis duplája pár nap alatt halálhoz vezethet! A paracetamol – akár akaratlagosan, akár véletlenül – túladagolva nagyon erősen mérgező szer. Az éhezés lecsökkenti a szervezet glutation készletét. Ez az anyag a paracetamol biztonságos lebontásához szükséges. A csökkent glutation-szint fokozza a mérgezés kockázatát. Ilyen esetben a mérgezés még a megengedett adag esetén is előállhat.

A túladagolásos esetek fele nem akaratlagos, vagyis a beteg nincs is tudatában annak, hogy a megengedettnél több paracetamolt szedett be.

A cikk folytatásából kiderül, hogy paracetamol-adagolás esetén a csecsemőkre és a gyermekekre fokozott veszélyek leselkednek. A folytatásnak és Szendi Gábor hozzá fűzött kommentárjának olvasásához kattintson ide.

(Forrás: Jay S. Cohen: A paracetamol kevéssé ismert veszélyei. LifeExtension magazin. 2007. dec. 44-49. old., fordította a Tények és Tévhitek számára Szendi Gábor)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com