Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Mancsok, karmok

Alternatív állatgyógyászat – hagyományok és fejlődés

A vidéki gazdák évszázadok óta a hagyományokon nyugvó módszereket és gyógyfüveket alkalmazzák. Jogos az igény az állattartók részéről, amikor kedvenceik egészségéről van szó, hogy a leghatékonyabb, mégis legkíméletesebb gyógyítást várják el a ma állatorvosától is. Ugyanakkor tény, hogy a magyarországi alternatív állatorvosi tevékenység bizonyos területeken sokkal régebben létezik és jelenleg is sokkal aktívabb, mint ahogyan azt sok állattulajdonos gondolná.

Az állatorvosi képzésben 1989-ben indítottak először akupunktúrás oktatást, és 1996 óta lehetőség van nemzetközi diplomát adó homeopátiás képzésben való részvételre is. A jelenlegi állatorvos-hallgatók a 30 órás fakultatív Alternatív állatgyógyászat tantárgy keretében megismerkedhetnek az alapvető elvekkel és módszerekkel. A Magyar Állatorvosi Kamara szervezetén belül több mint egy éve aktívan működik az Alternatív Állatgyógyászati Tagozat. A magyar állat-egészségügyi jogszabályozás alternatív állatgyógyászattal foglalkozó része igazodik az EU-n belüli jogszabályokhoz.

Budapesten már létrejött egy hidroterápiás és mágnesterápiás kezelést adó központ, és több kisállat klinika is foglalkozik valamilyen alternatív gyógyítási metódussal. A módszerek iránt érdeklődő szakemberek nemrégiben létrehozták az Altervet néven, az interneten keresztül működő adat- és információcsere fórumot. Működik két olyan ájurvéda gyógyászati alapítvány is, amely az emberi gyógyászat mellett a haszon- és hobbiállattartóknak a gyógymód iránt felmerült igényeit igyekszik kielégíteni. Szerencsére mind több állatgyógyászati termék kapható a piacon, ezekkel részben vagy teljes egészében helyettesíthetjük a hagyományos, kémiai gyógyszereket, sőt kaphatók speciálisan állatok számára kialakított terápiás készülékek is.

Egyre több állattartó ismeri fel a természetes gyógymódok fontosságát. Azok a gazdik, akik természetgyógyászati kezeléssel gyógyultak, gyakran már tudatosan hasonló megoldást keresnek kedvenceik számára. Örvendetesen növekszik az ökológiai (biotermelésű) állattartó telepek száma is.

A Magyar Állatorvosi Kamara Alternatív Állatgyógyászati Tagozata felkarolta és építi a posztgraduális képzési programot. A cél az, hogy nemzetközi szintű oktatással alternatív szakállatorvosokat, specialistákat képezzünk, akik mind nagyobb számban dolgoznak a kis- és nagyállat-gyógyászat különböző területein.

Nincs tehát szégyenkezni valója a magyarországi alternatív állatgyógyászatnak! Az információáramlás és a felvilágosító, ismeretterjesztő munka területén azonban akadnak még tennivalók a kutyával szakmájuknál fogva vagy hobbiszinten foglalkozók és az egyszerű állattartók számára.

Dr. Mészáros Patrícia
állatorvos
Tel.: (70) 221-9565, (30) 415-2700
E-mail: meszaros.patricia@natursziget.com

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com