Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Nagyvilág

Az antioxidánsok nem mindig jótékonyak,
az oxidánsok nem mindig ártalmasak

Évek óta halljuk, mennyire hasznosak az anioxidánsok, mert óvják a szervezetet a káros, oxidáló, akár rákot is okozó hatásoktól. Veszünk kapszulát, tablettát, eszünk csodás hatású ételeket – erre most kiderül: nem biztos, hogy jól tesszük! A túl sok antioxidáns káros is lehet.

A Kansas Állami Egyetem kutatói azt vizsgálták, mennyire javítja az izmok oxigénellátást a fizikai aktivitás során, ha antioxidánsokat szed valaki. Divatos dolog manapság az antioxidáns táplálékkiegészítők szedése, és hogy aszerint válogassuk meg az ennivalóinkat, mennyi antioxidánst tartalmaznak. (Az antioxidánsok kivédik – vagy lelassítják – a szervezet oxidatív károsodását.)

Romolhat az izmok vérellátása

A kutatók szerint az emberek nem igazán tudják, milyen finom egyensúlyban kell lennie a szervezetben az antioxidáns-oxidáns mérlegnek. „Az eredmények éppen azt mutatják, hogy nem adhatunk ”csak úgy„ egy nagy adag antioxidánst a szervezetnek, abban a hitben, hogy jó hatása lesz. Ezzel valójában akár ronthatunk is a helyzeten” – mondja az egyik kutató.

A kineziológiai, anatómiai és fiziológiai tanszék együttesen működteti azt a laboratóriumot, amely állatkísérletekkel vizsgálja a fizikai aktivitás egészségre és betegségekre gyakorolt hatását. Ezen belül folytattak kísérleteket arról, milyen hatással van az izmok vérellátására, ha különböző dózisú és típusú antioxidánsokat adagolnak a kísérleti állatnak.

Az öregedés vagy bizonyos betegségek – mint a például a krónikus szívelégtelenség – miatt zavar keletkezik a keringési rendszerben, ami ronthatja a vázizmok oxigénellátását, ezáltal pedig növeli a fáradékonyságot fizikai aktivitás közben. A kutatók megnézték, milyen hatással lehetnek erre a folyamatra az antioxidánsok. Ezek ugyanis képesek lehetnek arra, hogy visszafordítsanak vagy legalább részben visszafordítsanak egyes változásokat, amelyeket az idős kor vagy a betegség okozott.

Oxidáns vagy antioxidáns?

Ezzel szemben a kutatás azt derítette ki, hogy egyes oxidánsok – mint a hidrogén-peroxid – előnyösen hatnak a szervezetre, fokozzák a vérátáramlást.

A kutatók állítása szerint ma már tudják, hogy ha az antioxidáns terápia „kiiktatja, semlegesíti” a hidrogén-peroxidot – vagy más, természetes értágító oxidáns vegyületet –, akkor romlik a szervezet képessége arra, hogy az izmokhoz szállítsa az oxigént, és így az izom nem tud megfelelően működni.

A Kansas Állami Egyetem kutatói figyelmeztetnek arra, hogy mielőtt bárki azt tanácsolná az embereknek, hogy juttassanak a szervezetükbe több antioxidánst, jobban meg kell értenünk, hogyan is működnek az antioxidánsok a szervezet teljes rendszerében, illetve bizonyos meghatározott körülmények között, mint amilyen például az említett fokozott fizikai aktivitás.

(Forrás: Független.hu)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Várhegyi László 2010-02-24 23:36:44
 
Ezt egy naturszigetes portálon, korábban tőlem kérdezőtől kaptam, akinek tanácsokat adtam, hogy mit tegyen, s mit ne tegyen!
Íme a levél:
Kedves Várhegyi úr!

Gondoltam, megírom Önnek tegnapi élményemet:
A párom rokona a Pharmanex hálózatának a tagja és már régóta rágta a fülünket, hogy látogassuk meg, szeretne megmérni minket és különböző táplálék-kiegészítőkkel felturbózni a gyatra antioxidáns szintünket.
Elmagyarázta, hogy a szkenner nyalábja pontosan feltérképezi az egy sejtre jutó antioxidánsok számát és hogy ezen a skálán mi, magyarok a legalján kullogunk 19000-20000 egységgel.
Azonban a kolléganője már régóta szedi a javasolt kiegészítőket és így ő már 35000-nél jár.
Én látatlanban, viccesen megkérdeztem, mit szólna, ha most "legyőzném" a barátnőjét..."hát az nem úgy van, nem olyan egyszerű az, ahhoz ez kell, az kell", stb.
A rövid mérés után szájtátva nézte az eredményemet: az 50000-es skálán 46000 egységgel rendelkezem :)
Szegény nem tudta mire vélni, az egészséges, sok halat evő japán emberek szintjéhez hasonlított, gratulált és persze a továbbiakban elállt a csodatermékeik ajánlásától...
Jómagam örülök, hogy "papíron" is hozom a formát és hálás vagyok Önnek, hogy elindított és segített életmódváltásom útján!

Üdvözlettel:

Spike

Nekem is megmérték egy másik készülékkel, amely 65000-es értéket mutatott, s nem akarták elhinni és kétszer is megmérték, s nálam is elálltak a termékeik ajánlásaitól!

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com