Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Nagyvilág

Mit gondol az angol gyerek?

Chips bárányból, sajt a pillangótól

Gyakran mi magunk sem tudjuk, mit eszünk, de úgy tűnik, a vidéki angol gyerekek többsége még a fehérrépát sem ismeri fel. A tehén, disznó, csirke nagyjából „rendben van”, a készételek azonban már gondot okoznak. Néhányuk szerint a fagylalt sajtból, levegőből vagy halból készül.

Aggasztó képet tárt fel a különböző brit vidéki régiókban élő gyerekek élelmiszerekkel kapcsolatos tudásáról egy nemrég közzétett kutatás. Bár a kicsik többnyire jól felismerték a különböző növények és állatok fotóit, gondot okozott nekik a hamburgerhús vagy a joghurtok alapanyagának azonosítása.

A tehenet megismerik

A Cornish Mutual megbízásából készült kutatás során Devon, Cornwall, Somerset és Dorset régióban élő 6 és 8 év közötti gyerekeket kérdeztek meg az általuk mindennap fogyasztott élelmiszerek eredetéről. Az 1000 kisgyerek részvételével készült felmérés szerint sokuknak gondot okoz ezek alapanyagának azonosítása.

Az eredmények szerint a gyerekek többsége képek alapján felismerte az élelmiszer alapanyagul szolgáló növényeket és állatokat. A kicsik 97%-a azonosítani tudta a bárányt, 98%-a csirkét, 99%-a disznót és 100%-a tehenet. A növények körében is jó, igaz, közel sem ennyire jó arányokat mértek. A skála az esetek 98%-ában felismert sárgarépától és a hasonló arányban azonosított kukoricától a csak 44%-os arányban eltalált fehérrépáig terjed.

Marha marhából, sajt az egerektől?

A már kész élelmiszerekkel komolyabb gondok adódtak. Négyből csak egy gyerek találta el például, hogy a marhaburger marhahúsból készül, 43%, hogy a fagylalt alapja a tej vagy a tejszín, és éppen kétharmaduk tudta, hogy a burgonyaszirom alapanyaga a krumpli. Néhányan olyan bizarr válaszokat is adtak, hogy a chips például nyúlhúsból vagy bárányból készül, a fagylalt pedig sajtból, levegőből vagy halból, míg többen úgy vélték, a bacon alapja a ló húsa, a tojások a báránytól származnak, a sajt az egerektől, sőt pillangóktól ered, a joghurtot pedig pulykából vagy kacsából készítik.

A kutatás célja az volt, hogy felmérje a kicsik zöldségekkel, húsfélékkel kapcsolatos ismereteit. Mivel a megkérdezett gyerekek Nagy-Britannia rurális (falusi, vidéki) régióiban élnek, tudatlanságuk vagy épp figyelmetlenségük mindenképpen jelzésértékű.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar Hírlevél)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com