Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Hangszigetelés német módra

Gyerekjáték a zajcsökkentés

Akinek kisebb gyereke van, biztosan tapasztalja, hogy a csemete akkor is túl hangosan beszél, ha ezt semmi sem indokolja. Megszokta, hogy az óvodában, az iskolában csak akkor érteti meg magát, ha túlkiabálja a társait, és mert a zaj miatt keletkező visszhangban elvész a szava.

Németországban, Ausztriában és Svájcban a hangoskodó gyerekek, ha nem hallgatnak a tanár néni „Csönd legyen!” felszólítására, hamar azon kaphatják magukat, hogy ragasztót és hangszigetelő paneleket nyomnak a kezükbe, és a napközi foglalkozás részeként maguk gondoskodhatnak a hangszigetelésről. A nevelők és tanárok idegrendszerének védelmére a BASF cég sietett egy rendkívül könnyen felhelyezhető hangszigetelő csomaggal.

Környezetbarát, tűzálló, egészségre nem káros

A pakkban megtalálhatók a BASF melamin gyantából (a melamin a formaldehid műgyanták alapanyaga, kisebb mennyiségben nem toxikus, élelmiszerekben mérgező) készült paneljei, hozzájuk ragasztó és egy rövid használati leírás. A rendszer felszerelése egyszerű, felhelyezhetik szülők, tanárok – akár a gyerekekkel együtt. A termék környezetbarát, tűzálló, nem káros az egészségre, de egyelőre csak a német nyelvterületen kapható.

A tantermek többsége sajnos erősen visszhangzik, mivel az ablakokról, a beton- és téglafelületekről a hanghullámok visszaverődnek. A tantermi zaj csak erősödni szokott, a pedagógus, a tanuló, az óvodás kénytelen még hangosabban beszélni, hogy elnyomja a visszhangzást. Éppen ezért, a „közérthetőség kedvéért” csökkenteni kell a visszhangot, és persze hasznos a zajcsökkentés is.

A BASF panelújdonsága garantálja, hogy a hanghullámok ne verődjenek vissza, mivel azok eloszlanak a lapok nyitott pórusú szerkezetében. A rendszer összeállításához nincs szükség bonyolult mennyezeti megoldásokra, és mivel „Csináld magad!”-termékről van szó, mostantól a szakiparosok is bonyolultabb feladatok után nézhetnek.

Nem hittek a fülüknek

A pillekönnyű, világosszürke hangelnyelő panelek hajlékony habból készültek, a hozzájuk adott ragasztóval jóformán minden falfelületre, sőt még a mennyezetre is felerősíthetők. Az új hangszigetelő paneleknek köszönhetően a németországi Bensheimben lévő Szent Albert óvodában egy nap alatt a felére sikerült csökkenteni az óvónők számára már-már elviselhetetlen zajszintet.

„Habár az óvoda öt évvel ezelőtt látszatra takaros, elegáns épületbe költözött, a magas famennyezet, a nagy üveg- és betonfelületek miatt hamar bebizonyosodott: az épület ebben a formában alkalmatlan óvoda működtetésére. Felraktuk a paneleket, és nem hittünk a fülünknek, mert a zaj egyszerűen megszűnt. Még azt is hallani lehetett, amikor a gyerekek és a nevelők megkönnyebbülten felsóhajtottak” – újságolta az óvoda vezetője.

Mérések bizonyították, hogy a hangszigetelt termekben a beszédérthetőség szintje már megfelel a DIN 18041-es szabványnak, azaz annak a hallhatóságra vonatkozó előírásnak, amely a kis-közepes szobákra vonatkozik.

(Forrás: Infovilág, szerkesztő: Kulcsár László)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com