Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 28. (va) – Valéria,Nimród
Nagyvilág

Gyógyít, véd az ősi paprika

Csilipaprika: a csípős csodafegyver

Van, aki imádja, van, ki messziről elkerüli. A csilipaprikáról sokan nem tudtuk, hogy 6000 évnél is régebben használják, hol csak élvezetből, hol gyógyításra, hol büntetésre. A világ nem változik: a rendőrség használja, de a hadsereg is be akarja vetni a csípős „csodafegyvert”.

3/3. oldal

Véd? Árt?

Más vélemények szerint tévhit az, hogy a csili árt a gyomor nyálkahártyájának, és gyomorfekélyt okoz. Ingerli ugyan az emésztőrendszert, de ez azt jelenti, hogy a gyomrot olyan kiválasztásra készteti, ami éppen az egyéb ártalmas, izgató anyagok ellen nyújt védelmet. A csípős paprika fogyasztása serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, tehát ha valaki fogyókúrázik, hasznosíthatja ezeket a tulajdonságokat.

A németországi Max Planck Intézet munkatársai szerint a csilipaprikával megelőzhető a vérrögképződés. A megfázás tüneteit azzal enyhíti, hogy vérbőséget okoz, és csökkenti a váladékképződést. Egy új vizsgálat azt is kimutatta, hogy hatékonyan alkalmazható a prosztatarák leküzdésére is, hiszen a kísérletek eredményei szerint a kapszaicin elpusztította, illetőleg apoptózisra, programozott sejthalálra kényszerítette a rákos prosztatasejtek 80%-át.

Laboratóriumi körülmények között daganatos sejteket tápláltak kapszaicinnel, és csak kisebb hányaduk nem reagált a kezelésre. A kapszaicinnek jelentős sejtburjánzást gátló hatása van, tehát rendkívüli mértékben képes lelassítani a prosztatarák burjánzó sejtjeinek növekedését. A pontos eredmények érdekében azonban a jövőben további kutatásokat kell még folytatni ezzel kapcsolatban.

Érdekesség: a csípősség ellensúlyozására a szervezetben endorfin szabadul fel, ami enyhe eufóriát eredményez. Talán ezért szeretjük annyira?

Paprika a konyhában – és a rendőrségen

Az erős paprika a Föld minden táján, Mexikótól a Közel-Keletig, Thaiföldtől Koreáig szerves része az étrendnek. Becslések szerint ma minden negyedik ember fogyaszt naponta erős paprikát. A thaiföldiek ebben vezetnek, ők többet esznek belőle, mint bárki a világon: naponta és fejenként 5 grammot! (A legnagyobb erőspaprika-termesztő ország egyébként India, itt 8 millió hektáron termesztik a csilit!)

A csilit elsősorban csípős szószokhoz, mártásokhoz, sültekhez, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz és savanyúságok eltevéséhez használják. Őshazájában, Közép- és Dél-Amerikában az édességekből sem hiányozhat... A csilit még a hadiipar sem nélkülözte. A kapszaicin erejét már az inkák is használták az ellenség feltartóztatására. Paprikát égettek, hogy átmenetileg elvegyék a spanyol hódítók látását. A maják arra ítélték a bűnösöket, hogy lélegezzék be az égő paprika maró füstjét.

Manapság a rendőrség paprikasprayt és kapszaicinből készült könnygázt alkalmaz az utcai rendbontások szétoszlatására. Sőt, az indiai biztonsági erők azt tervezik, hogy a világ legerősebb csilipaprikájából készült port keverik be gránátokba, amelyekkel a távoli északkeleten kitört lázongásokat akarják kordában tartani. Az indiai fegyverszakértők azt mondják, hogy a kézigránátokban a robbanóanyagokat egy bizonyos vörös csiliből készült porra fogják cserélni, amivel ártalmatlanná tehetnek egy embert anélkül, hogy megölnék. A csili ugyanis annyi hőt termel, hogy ha fegyverként használják, azzal jó időre mozgásképtelenné lehet tenni egy embert.

A tervek szerint a paprikát táplálékkiegészítőként is használják majd a hideg időjárási körülmények közé vezényelt katonáknál, hogy emeljék vele a testhőmérsékletet. A tudósok a katonai táborok körüli kerítéseket is csiliréteggel szeretnék bevonni, mivel reményeik szerint a szúrós szag távol tarthatja a vadállatokat.

(Forrás: Gyógyulás útjai)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com