Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Magyar szerzők sikere az USA-ban

Elképesztő jelenségek az állatvilágból

„Az ország legjobb könyvei 2009-ben” díjjal tüntette ki és az első három legjobb tudományos könyv egyikének választotta Tasi István és Hornyánszky Balázs „A természet IQ-ja” című könyvének angol nyelvű kiadását az USA Book News. Gyönyörű és izgalmas mű, érdemes elolvasni.

A Krisna-hívő értelmiségi szerzőpáros könyve Magyarországon először 2002-ben jelent meg a Kornétás Kiadó gondozásában, majd a sikeres fogadtatás után 2005-ben második kiadásra is sor került. Az angol fordítás ez év elején jelent meg Amerikában, és gyorsan meghódította a tengerentúli olvasóközönséget.

Az amerikai közönség nyitottabb...

A tudományos ismeretterjesztő könyv élvezetes leírásaiból az állatvilágban fellelhető különleges viselkedésformákat ismerhet meg az olvasó, gyönyörű természetfotókkal illusztrálva. A szerzők szerint ezen összetett ösztönláncok eredetét nem tudja megmagyarázni a természettudomány.

„Sok veleszületett magatartásforma csak akkor jár túlélési haszonnal, ha ennek minden egyes eleme jelen van az adott élőlény elméjében. Ez pedig azt jelenti, hogy nem alakulhattak ki fokozatos módon, mert hiányos formáik nem eredményeznek túlélési előnyt” – nyilatkozott könyvük tartalmáról Hornyánszky Balázs biológus-mérnök, és hozzátette: „Azt hiszem, a könyv sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy egy fehér foltra mutattunk rá a modern tudományos magyarázatokban”.

Szerzőtársa, Tasi István kulturális antropológus szerint: „Az amerikai olvasóközönség nyitottan viszonyul az élővilág eredetének kérdéséhez, és újdonságként fogadták a könyv utolsó fejezetét, amely az alig ismert hindu teremtésfelfogást ismerteti. Persze nyilván a könyv külleme is sokat nyomott a latban, a kétszáz színes kép látványos elrendezése Magyar Zsuzsa grafikus ízlését dicséri”.

Az ösztönök eredete

A könyvre az Egyesült Államokban olyan matricák kerülnek, miszerint a magyar szerzőpáros műve „Az év könyvei” közé tartozik, ami minden bizonnyal tovább fogja növelni az érdeklődést. A könyv jókor jelent meg a színen, ugyanis Darwinnak a fajok eredetével foglalkozó munkája éppen százötven évvel ezelőtt kavart vihart Angliában, majd szerte a világon.

Darwin maga így írt a könyvében az állati viselkedésről: „Vannak ösztönök, melyek oly csodálatosak, hogy kifejlődésük problémáját az olvasó valószínűleg az egész elméletemet megdöntő nehézségnek fogja tekinteni.” A Hornyánszky-Tasi szerzőpáros szerint az ösztönök eredetének értelmezéséhez spirituális tényezőket is figyelembe kellene venni.

Ízelítőül két érdekes megfigyelés a könyvből:

„A díszes szarvasbéka hátsó, hosszabb lábujját mozgatva csalogatja közelebb a rovarokat. Ő találta ki vagy őt találták ki?”

„Sok pókfaj a koronás keresztespókhoz hasonlóan hálójában várakozik, hogy egy rovar a csapdájába gabalyodjon. Vannak azonban más fajok, amelyek sikeres módszerei olyan, ”előre gyártott„ viselkedési módoknak tűnnek, melyek nem alakulhattak ki egymásból. A galadiátorpók például a lábai között tartja hálóját, az alkalmas pillanatban kifeszíti, és lábait kinyújtva leszorítja vele az áldozatát.”

Az amerikai díjról bővebb információk találhatók itt.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com