Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Megelőzésben, kezelésben is jó

Gyógyító vegán és vegetáriánus étkezés

Sokszor ma is furcsán néznek arra, aki nem hajlandó húst enni. Divatos hóbortnak, egyfajta megszállottságnak, túlzásba vitt elhivatottságnak tekintik a vegetarianizmust, a vegánizmust. A „kövér” Amerika tekintélyes szakmai szervezete most kiáll a „növényevők” mellett.

Tudjuk, hogy a vegetáriánusok csak a hús fogyasztását kerülik, míg a vegánok az állati eredetű termékek mellett kerülik a hús, mellett a tejet, a tojást, a méhészeti termékeket is, és lehetőségeik szerint az élet más területein sem használnak állati eredetű dolgokat. Azt vallják ugyanis, hogy ezeket az állatok kihasználásával szerezzük, fájdalmat, szenvedést, halált okozunk nekik, és ebben ők nem kívánnak részt venni. Kerülik az olyan állati eredetű anyagokat is, mint a bőr, a szőrme, a gyapjú, a toll, a zselatin stb. A vegánizmus része továbbá az állatokon kísérletezett kozmetikumok és háztartási szerek kiiktatása az életükből.

A kiegyensúlyozott diéta gyógyíthat is

Az Amerikai Dietetikai Szövetség közzétette legújabb hivatalos állásfoglalását a vegetáriánus, illetve vegán táplálkozás megítéléséről. „A vegetáriánus táplálkozási mód alkalmas és megfelelő az életciklus bármely szakaszában” – jelenti ki állásfoglalásában a szövetség. „Sok érv szól a vegetáriánus táplálkozás iránti növekvő érdeklődés mellett. A vegetáriánusok száma az elkövetkező évtizedekben várhatóan növekedni fog az Egyesült Államokban.”

„Az Amerikai Dietetikai Szövetség álláspontja, hogy a helyesen megtervezett vegetáriánus diéta, beleértve a teljes vegetarianizmust, azaz a vegán táplálkozási módot is, egészséges, tápértékét tekintve alkalmas és előnyös bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. A jól megtervezett vegetáriánus diéta az élet bármely szakaszában hasznos lehet, beleértve a terhesség, a szoptatás, a csecsemőkor, a gyermekkor, a serdülőkor időszakát – és még a sportolók számára is megfelelő.”

A várható előnyök

A vegetáriánus táplálkozást gyakran hozzák összefüggésbe a vér alacsonyabb koleszterinszintjével, a szívbetegségek kisebb kockázatával, alacsonyabb vérnyomásértékkel, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kisebb kockázatával. „A vegetáriánusoknak általában alacsonyabb a testtömeg indexük, és alacsonyabb náluk a különféle daganatos betegségek előfordulási aránya. A vegetáriánus diétán élők kevesebb telített zsírsavat és koleszterint, több diétás rostot, magnéziumot, káliumot, C- és E- vitamint, folátokat (gyűjtőnév, alapvegyülete a közismert folsav), karotinoidokat, flavonoidokat fogyasztanak. Ezek a táplálkozásbeli különbségek magyarázhatják a vegetarianizmus előnyeit, ha az valóban változatos, kiegyensúlyozott diétát takar.”

A szövetség álláspontja szerint a vegetáriánus diéta és a rák kapcsolatában is jellemzően kimutatható, hogy a diétának megelőző szerepe van. Az csontritkulásban szenvedők számára is előnyös ez az étrend, a sok gyümölcs, zöldség, növényi fehérje, a kalcium, a kálium, a D- és a K-vitamin ugyanis javítja a csontok állapotát.

(Forrás: Független.hu)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com