Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

A spanyolnátha és a gének

Kiút a járványos influenzából?

Amerikai és japán tudósok közös kutatásaik során megtalálták a spanyolnáthát előidéző, szélsőségesen magas fertőzőképesség okát. Három génből sikerült meghatározniuk azt a variációt, amelynek „köszönhetően” a vírus – a tüdőben osztódva – súlyos tüdőgyulladást válthat ki.

Yoshihiro Kawaoka a wisconsini (USA) és kollégái a kobei és a tokiói egyetemről görényekkel végeztek kísérleteket, mivel az influenza fejlődési mechanizmusa ezeknél az állatoknál hasonló az emberéhez. A görényeket megfertőzték az influenza vírus korszerű tenyészetével, amelyben egyes géneket helyettesítettek a spanyolnáthát kiváltó génanyaggal.

A kombinált vírusok többsége a felső légutak – száj- és orrüreg, torok – fertőződését okozta, hasonlóan a „szokványos” influenza vírusokhoz. Az egyetlen kivétel az a vírus volt, amely a spanyolnáthát kiváltó három gén kombinációját hordozta. Ennek a génkombinációnak „köszönhetően” a vírus képessé vált arra, hogy behatoljon a tüdő sejtjeibe, valamint arra is, hogy olyan RNS-polimerázt (enzimet) termeljen, amely a vírus számára az újratermelődéshez szükséges.

Megelőzhetők lesznek a járványok?

A spanyolnátha – vagy H1N1 influenza vírus –, amely 1918-ban tombolt, az emberiség modern kori történelmében a legszörnyűbb járvány (pandémia) kifejlődéséhez vezetett. Az egész világon körülbelül 50 millió ember vált a vírus áldozatává. A szokásos influenza vírusokhoz képest a spanyolnátha vírus nem pusztán a felső légutakat fertőzte meg, hanem a tüdőt is. Sok páciens halálát – a szakemberek véleménye szerint – masszív vérzésekkel kísért, súlyos tüdőgyulladás okozta.

A japán és amerikai tudósok által kapott adatokat fel lehet használni az új, nagy kiterjedésű járványok kifejlődéséhez vezető víruskultúrák fertőzőképességének, illetve azok kiváltó tényezőinek meghatározására. Ezen kívül az általuk leírt, a három génből létrejövő veszélyes kombináció ismerete felhasználható lehet a gyógyító készítmények gyártói számára is – véli Kawaoka.

A kutatások részletes beszámolóját a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat közölte.

(Forrás: medportal.ru, fordította: Bajkovné Erdész Mária)

Oroszból és oroszra műszaki fordítást, üzleti levelezést vállal profi fordító.
E-mail: erdesz.maria@t-online.hu
Telefon: 06 (20) 226-3771

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com