Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Tisztaság – fél egészség?

A takarítás is lehet veszélyes

A tisztítószerek használatának hatásait vizsgálták a barcelonai Környezet-epidemiológiai Kutatóközpont munkatársai. A vizsgálatot az Európai Közösség Légzőszervi Egészség-felmérő adatbázisa alapján végezték Európa 10 országában, és több mint 3500 személyre terjedt ki.

A tisztítószerekkel kapcsolatos kockázat nagy jelentőségű közegészségügyi probléma, minden hetedik asztmás felnőtt miattuk betegszik meg.

A barcelonai felmérést alapos vizsgálat előzte meg: megállapították a fennálló asztmát, nehézlégzést, tekintetbe vették a régebben felállított, asztmára és allergiára vonatkozó orvosi diagnózist, és kilenc éven át követték a személyek állapotának változását. Mindenkivel interjút készítettek, amelynek során megkérdezték, hetente hányszor használ tisztítószereket.

Sok takarítás – növekvő kockázat

A vizsgáltak kétharmada számolt be egy egész sor tisztítószer használatáról, közülük 6% a követési időn – tehát kilenc éven – belül asztmás lett. Az, hogy kinél fejlődött ki végül asztma, a tisztítószerekkel való takarítás gyakoriságától és az alkalmazott különféle spray-k számától függött. Átlagosan 30-50%-kal nőtt meg a beteggé válás kockázata azoknál a nőknél, akik rendszeresen használtak tisztítóspray-ket. A legveszélyesebbnek a légtisztító spray-k, a bútorápolók, az ablaküveg-tisztítók bizonyultak.

A kutatási eredmények összhangban állnak a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok megállapításaival. A kutatók célja nem a tisztítószerek biológiai hatásmechanizmusának vizsgálata volt, de kijelentették, hogy „az asztma részben irritáló hatásra keletkezik, másrészt a spray-k specifikus, asztmát kiváltó, érzékenyítő szereket tartalmaznak, illetve gyulladást váltanak ki. ”

További kutatásokra van szükség, hogy kiderüljön, hogyan működik ezeknek a termékeknek a légzőszervi toxicitás-mechanizmusa – mondják a kutatók.

(Forrás: Független.hu, eredeti cikk: Science Daily)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com