KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. febr. 24. (szo) – Mátyás
Nagyvilág

Életmentő szúnyogháló
– védelem a malária ellen

A három legpusztítóbb betegség egyike a malária: évente több mint egymillió áldozatot követel. Afrikában 30 másodpercenként hal meg egy-egy gyermek maláriában, s minden második áldozat nem éri meg az 5. évét. Az új, rovarirtó szúnyogháló a hatékony védelem eszköze lehet.

Az áldozatok számát tekintve csak az AIDS és a tuberkulózis előzi meg a maláriát, ezért világszerte folynak kutatások a legjobb oltóanyagok és gyógyszerek létrehozására. Mivel a betegséget okozó egysejtűek a szúnyogok csípésével jutnak be az áldozatok szervezetébe, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hatékony elsődleges védekezés céljából felhívást intézett a vállalatokhoz, hogy találják meg a legjobb megoldást. A BASF által kifejlesztett Interceptor – rovarirtó szúnyogháló – csak néhány dollárba kerül, évekig használható, így többszöri mosás után is hosszan tartó védelmet nyújt a veszélyeztetett térségek lakóinak, és drasztikusan csökkenti a megbetegedés kockázatát.

Miért éppen szúnyogháló?

Napjainkban világszerte folynak tudományos kutatások, melyek célja a malária megelőzése, illetve gyógyszeres kezelése. Az új gyógyszerek kifejlesztése viszont rendkívül drága és hosszú ideig tartó folyamat; sok kórokozó válik ellenállóvá a leggyakrabban használt ellenanyagokkal szemben; a már meglévő gyógyszerek pedig sok helyen, például az afrikai falvakban, nem mindig állnak rendelkezésre. Gondoljuk meg: a megbetegedések 90%-a Afrikában történik, ahol a malária következtében fél percenként meghal egy gyermek, és minden második áldozat 5 év alatti. Az Egészségügyi Világszervezet szerint tehát a legegyszerűbb és legjobb megoldás a megbetegedések megelőzése – a megfelelő szúnyoghálóval.

Mivel a szúnyogok kezeletlen hálón keresztül könnyen megcsíphetik az embereket, különleges, rovarirtó szerrel kezelt hálót kell használni, ami ténylegesen megbénítja a vérszívókat, éveken át megőrzi hatékonyságát, biztonságos és nem drága. A BASF az utóbbi évtizedekben nagymértékben hozzájárult a trópusi betegségek, köztük a malária elleni harchoz, így ezt a hagyományt folytatva, az Egészségügyi Világszervezet felhívását követően fejlesztette ki a Fendozin rovarölő szerrel bevont Interceptor szúnyoghálót.

Hogyan működik?

A Fendozin hatóanyaga (alfa-cipermetrin), amelyet egyébként a krizantém természetes védőanyaga alapján fejlesztettek ki, és amelyet a BASF régóta használ növényvédelmi és egészségügyi termékekben, már egészen kis mennyiségben is rendkívül hatékony a rovarok ellen. Miután a rovarok érintkezésbe kerülnek az Interceptor szúnyoghálóval, öt percen belül megbénulnak, majd szinte mindegyik elpusztul. A háló még 25 mosás után is megőrzi kezdeti hatását, ezzel elnyerte az Egészségügyi Világszervezet hivatalos ajánlását.

Az Interceptor szúnyogháló a rovarölő bevonat ellenére szagtalan, puha tapintású, bőrbarát termék, hatóanyaga pedig a hálók bevonásához szükséges mennyiségben a gerincesekre teljesen ártalmatlan. Használata rendkívül biztonságos, olyannyira, hogy ha egy csecsemő egész éjjel szopogatná, a szervezetébe kerülő hatóanyag mennyisége akkor sem haladná meg az egészségügyi határérték századrészét.

Kenya legveszélyeztetettebb területein ezzel a módszerrel sikerült 44 százalékkal visszaszorítani a csecsemőhalandóságot. A rovarölővel bevont hálók nemcsak a közvetlen használókat védik; segítségükkel annyi szúnyog pusztul el, hogy a fertőzés kockázata (és ezzel az állandó félelem) jócskán csökken a környék többi lakója számára is.

Életmentő segélyek

Jelenleg az érintett lakosságnak mindössze tizede használ ilyen hálót; a kezdeti eredmények alapján valószínű, hogy a következő években a kereslet eléri az évi 50-60 milliót. A legnagyobb vásárlók a nemzetközi segélyszervezetek, egészségügyi szervezetek, nem kormányzati szervezetek, melyek gyakran ebben a formában juttatják el adományaikat az érintett országoknak.

A BASF szintén rendszeresen adományoz a malária elleni harc céljaira, az új és rendkívül hatékony Interceptor hálón kívül az olyan hagyományos termékeit is, mint például a Fendona szprét belső falak kezeléséhez, vagy az Abate rovarölőt az állóvizekben fejlődő szúnyoglárvák ellen.

Varga Imre

(Forrás: Infovilág)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com