Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Nagyvilág

Kevésbé ártalmas gyógyszerek?

A zöld tea baktériumellenes hatása

A zöld tea jótékony hatását már több ezer éve ismerik, különösen az ázsiai országokban. Ahogy egy ősi kínai közmondás fogalmaz: „Jobb, ha az ember három napig nem eszik, mint ha egyetlen napig nem teázik.” Most kiderült: baktériumok ellen is hatásos az üdítő nedű.

Egyetlen csészényi zöld tea mintegy 200 milligramm katehint tartalmaz. Elsősorban ennek a biológiailag aktív vegyületnek köszönhető a zöld tea antioxidáns, vagyis sejtvédő hatása. Évszázadok óta ismerik a zöld tea fontosságát a szájhigiénia fenntartásában is. Ez adta az ötletet a kutatóknak ahhoz, hogy megvizsgálják a zöld tea antibakteriális aktivitását.

A szlovéniai Ljubljana országos kémiai kutatóintézetében felfedezték, hogy a zöld tea fő hatóanyaga valóban képes elpusztítani a káros baktériumokat. A vizsgálatok nyomán kiderült, hogy a zöld teában lévő katehinek gátolják egy létfontosságú baktériumenzim, az úgynevezett DNS giráz működését. Ezen az elven hat egyébként több, jelenleg használatos gyógyszer is.

NMR spektroszkópos vizsgálattal megállapították a kutatók, hogy a zöld tea kivonatban lévő katehin „célpontja” a DNS giráz ATP-kötő felülete lehet. Az ugyanilyen elven működő gyógyszerekkel, amelyek szintén a giráz ATP-kötő oldalát támadják, az a probléma, hogy azoknak számos mellékhatásuk van, elsősorban a mellszövetekre.

A kutatást vezető Roman Jerala kijelentette: remélik, hogy a zöld teában lévő katehinek aktivitásán alapuló készítményekkel el tudják kerülni a gyógyszerek lehetséges mérgező hatásából adódó problémákat, annál is inkább, hiszen a zöld tea az emberi táplálkozásban évszázadok óta ismert, biztonságos ital. A kutatás alapul szolgálhat ahhoz, hogy új, hatékony baktériumellenes vegyületeket fejlesszenek ki.

A vizsgálati eredményekről a Journal of Medicinal Chemistry című szakfolyóirat számolt be.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com