Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Nagyvilág

C-vitamin: új fegyver a rák ellen?

A nagy dózisban intravénásan bejuttatott C-vitamin képes elpusztítani a ráksejteket – legalábbis erre utalnak az eddig folytatott állatkísérletek. Az ötlet nem új, hiszen a hetvenes években már megpróbálkoztak a nagy dózisban adott C-vitamin rákellenes hatásának feltérképezésével, de nem jutottak biztató eredményhez. Igaz, akkor a C-vitamin szájon át került be a szervezetbe. A mostani kísérleteket érdekesnek nevezte az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) egyik vezetője, Len Lichtenfeld.

Az évtizedekkel ezelőtt folytatott vizsgálatok kudarcát elemezve dr. Mark Levine kutatásvezető rámutatott, hogy a szájon át bejuttatott C-vitamin felszívódása szempontjából létezik egy úgynevezett telítettségi pont, vagyis az a határ, amelynél többet a C-vitaminból a szervezet nem képes „befogadni”. Ezzel szemben, amikor közvetlenül a keringésbe jut be, sokkal nagyobb mértékben képes hasznosulni a C-vitamin. Levine példája szerint az intravénásan, vagyis közvetlenül a vérbe fecskendezett 10g C-vitaminból huszonötször annyi jut el a megcélzott rákos sejtekhez, mint amennyi akkor hasznosulna belőle, ha szájon át kerülne a szervezetbe.

Érdekesség, hogy az ilyen magas koncentrációban intravénásan alkalmazott C-vitamin számos rákos sejtet pusztít el, miközben semmilyen kárt nem okoz az egészséges sejtekben. A kutatók feltételezik, hogy a C-vitamin elősegíti a hidrogén-peroxid képződését, amely viszont elpusztítja a rákos sejteket. A kutatásról a The Proceedings of the National Academy of Sciences 2005. szeptemberi kiadása számolt be.

Természetesen a laboratóriumi állatkísérletektől hosszú út vezet az esetleges klinikai felhasználásig, és további kutatásokra van szükség a módszer teszteléséhez és elfogadtatásához. A már említett Amerikai Rák Társaság mindenesetre úgy értékeli a C-vitamint, hogy annak többféle rákbetegség esetén is „védőszerepe lehet”. Egyelőre azonban nem lépnek túl azon az ajánláson, amely a C-vitamin bevitelét csupán egy kiegyensúlyozott étrend részeként fogadja el.

Az említett szakfolyóiratnak ugyanebben a számában a Pennsylvania Állami Egyetem kutatói az A-vitaminról közölt szakcikkben azt írják, hogy ez a vitamin, legalábbis állatkísérletekben, javítja az immunrendszer működését. A. Catharine Ross és Yifan Ma kutatók úgy találták, hogy a kísérleti egerekbe juttatott A-vitamin megnövelte az úgynevezett természetes ölősejteknek (az immunrendszer fontos „katonáinak” – A szerk.) termelését, miután tetanusz baktériumot juttattak a kísérleti állatokba.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 multido 2008-03-25 14:09:32
 
Miért nem frrissítik az adatokat,???? 2005 szept. 25.-e nem tegnap volt.
Bizonyára többeket is érdekelne a honlapjuk, ha minnél több frriss adatot talánának benne.
Sajos, nem ez a jellemző!!!

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com