Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Itthon

Nem csak a takarékoskodás világnapján

Pénztárcakímélő tanácsok

Ki ne szeretne kevesebb fűtés- vagy villanyszámlát fizetni? Jó lesz, ha megszokjunk, hogy mind többször hallunk, olvasunk a takarékosságról, mert az utóbbi évtizedekben bizony elfelejtettük a „sok kicsi sokra megy” elvét. Kíméljük a pénztárcánkat, ne fizessünk feleslegesen!

Október utolsó munkanapja a Takarékosság Világnapja volt. Takarékoskodni sok mindennel lehet és érdemes is, hiszen az energiatakarékossággal nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős szükségtelen energiafelhasználást csökkenthetjük, hanem mérsékelhetjük közüzemi számláinkat is, így egyszerre kímélhetjük a környezetünket és a pénztárcánkat. Ha csak 1°C -kal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, országos szinten napi 1 millió m3 gázt tudunk megtakarítani.

Sok kicsi sokra megy

„Minden egyes alkalommal, amikor lakásunkban fűtünk vagy hűtünk, ebédet főzünk vagy autóba ülünk, olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással vannak környezetünkre és a pénztárcánkra is. ”Egyetlen mozdulat elég ahhoz, hogy mindenki tegyen valamit a környezetéért – és persze saját magáért is –, legyen szó egy feleslegesen égő lámpa eloltásáról vagy a vízcsap elzárásáról„ – hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A Takarékossági Világnap kapcsán a környezetvédelmi minisztérium arra kívánja felhívni a figyelmet, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk egyéni döntéseinkre, hétköznapi szokásainkra, mert néhány apró változtatással csökkenthetjük a szükségtelen energiafelhasználást, mérsékelhetjük a közüzemi számláinkat, és hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás lassításához is.

Tanácsok: hol, hogyan spórolhatunk?

Sütés-főzés: főzéshez használjuk a jó hővezetésű anyagokból, például acélból, öntöttvasból vagy zománcozott vasból készült edényeket! Figyeljünk oda, hogy az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy a főzőlap méretéhez. Ne felejtsük el az edény méretéhez illeszkedő fedőt: fedő nélkül a főzés jóval több időt és energiát igényel, mint anélkül. Ha már felforrt az étel, tegyük kis lángra, így is pontosan annyi idő alatt megfő, mint nagy lángon.

Hőszigetelés: az ajtók, ablakok utólagos rész-szigetelése viszonylag olcsó, ráadásul saját magunk is megoldhatjuk. Az így kiküszöbölhető jelentős hőveszteséggel akár évi 15-20% körüli energiát megtakaríthatunk. De a télen, sötétedés után leeresztett redőny vagy a behúzott sötétítő függöny is sokat számít.

Mosás-vasalás: ha mosás után kihúzkodjuk a nedves ruhát, és simára terítve vagy vállfára akasztva hagyjuk megszáradni, a legtöbb esetben nincs, vagy alig lesz szükség vasalásra (energia- és időmegtakarítás).

Világítás: csak azokban a helyiségekben világítsunk, ahol éppen tartózkodunk! Hagyományos izzók használatakor – ha 5 percnél hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben – érdemes eloltani a világítást. A gyakori fel-lekattintás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mint ha az izzó 5 percig folyamatosan égett volna! Olvasáshoz vagy munkához sokkal hatékonyabb, ha csak helyi megvilágítást használunk.

Vásárlás: ne vásároljunk felesleges dolgokat! Lehetőleg a friss élelmiszerek mellett döntsünk, a fagyasztott termékek előállítása és tárolása ugyanis tízszer annyi energiát emészt fel. Vásároljunk helyben készült termékeket és a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket a sok ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt és tartósított áruk helyett! Kerüljük az ”agyoncsomagolt„ termékeket is, és amiből lehet, kimért formában vásároljunk.

Kevesebb áramot a konnektorból: az úgynevezett ”nagy fehérek„, például a hűtő, a mosógép, a sütő, a mosogatógép vagy a légkondicionáló fogyasztása éves áramszámlánk legalább kétharmadáért felelős. A megfelelő döntésben segít az energiacímke, ami könnyen értelmezhető formában ad információt a háztartási gépről, illetve annak fogyasztásáról. Ha nem találjuk a címkét, kérjük az eladótól, hiszen a kereskedőknek egyrészt kötelezettségük, másrészt érdekük is a vevők tájékoztatása.

További energiatakarékossági és pénztárcakímélő tippek a http://www.egymozdulat.hu/  oldalon.

(Forrás: KvVM)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com