Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Itthon

Dohányzás: kétszer annyi a halott

Nincs hatékony leszoktató program

A most zárult uniós program megállapításai szerint 2030-ra 17 ezerrel kevesebb szív- és érrendszeri betegség, tüdőrák és agyvérzés következnék be, s 4 ezerrel kevesebben halnának meg e nyavalyák miatt, ha csupán 10 tagország lakossága 3%-kal csökkentené a dohányzást.

Ez egyben üzenet a politikusoknak: több mint 160 millió eurót takaríthatnánk meg így.

Mennyi dohány, papír és adó van egy cigarettában? Viszonylag kevesen foglalkoznak ezzel. Régóta elbeszélnek egymás mellett, akik a dohányzás okozta károkkal, s akik a dohányipar jövedelmével, illetve az ebből származó adóbevételekkel foglalkoznak. Szinte sehol sincs emiatt igazán hatékony megelőző, leszoktató program. Kalmár-szellemű érvelésnek tűnik föl, de igazuk van az uniós PESCE-program összegezőinek: a betegségekről, halálról régóta szó van. Arra is rá kell ébreszteni azonban a döntéshozókat, hogy olcsóbb egy jól szervezett, hatékony nikotinellenes program, mint elviselni a dohányzás okozta károkat. Így talán több pénz és figyelem jut a káros szenvedélyek kialakulásának megelőzésére s szervezettebb gyógyításukra.

Magyarország: az EU-átlaghoz képest riasztó adatok

Az uniós felmérés lezárásakor mindenütt tájékoztatták a közvéleményt a program konklúzióiról. Nálunk feltűnően elsikkadtak a hazai adatok. Inkább a 27 ország közös tapasztalatairól volt szó. Egyetlen mondatból, szinte véletlenszerűen derült ki, hogy Magyarországon kétszer akkora a dohányzás okozta halálozási arány, mint az unió más országaiban. Ez az egyetlen tény is bőségesen indokolta volna, hogy megismerjük a feltárt hazai körülményeket, megtudjuk, milyen területeken vagyunk az átlagosnál sokkal rosszabbak, s mire kell összpontosítani a jövőben.

A kiindulópont: az egészségügy szakemberei közül a háziorvosok találkoznak leggyakrabban a megszokásból vagy szenvedélyesen dohányzókkal. Ők tudják a legtöbbjüknek elmondani, milyen betegségekkel, károsodásokkal számolhatnak. Ők figyelhetnek a leszokás kísérleteire, azok eredményeire, s ők ajánlhatnak jobb megoldást a sikertelenek helyett.

Sok orvos dohányzik, és nem ritka a füstölő kismama

Az uniós tapasztalatok szerint azonban sok orvos dohányzik, rossz példát mutat, ekként nem vállalkozhat a hiteles meggyőzésre. Másokat az sem zavar, ha egy kismamát látnak füstölni, s csak azokat figyelmeztetik a dohányzás veszélyeire, akik már nagyon megbetegedtek a szenvedélyük miatt. Az orvosoknak többnyire nincs elég idejük, energiájuk, motivációjuk ahhoz, hogy figyeljenek pácienseikre, egészségesebb életmódot javasoljanak, és jó tanácsadóikká váljanak.

Az egyedülálló kutatás nyomán a PESCE konkrét útmutatásokat ad a tagországoknak.

  • Az egészségügyben dolgozóknak legyen ingyenes a leszoktatást támogató terápia.
  • Tiltsák meg a dohányzást az egészségügyi, illetve közoktatási intézményekben.
  • Tegyék kötelezővé a dohányzási szokásokra vonatkozó adatok gyűjtését és a leszokással kapcsolatos beavatkozások rögzítését.

A tiltások és kötelezések mellett természetesen a háziorvosok érdekeltségének megteremtésére és a hatékony leszoktatás, gyógyítás további lépéseire is javaslatokat tesznek. Egyebek közt: legyen önálló addiktológiai tanszék valamennyi tagállamban.
Az utóbbi különösen jól hangzik Magyarországon.

Varga Miklós

(Forrás: Infovilág, szerk. Kulcsár László)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com