Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Itthon

Több évtizedes szünet után újra terjed
a szifilisz – sok a rejtőzködő beteg

Megint beigazolódott, hogy nincs új a nap alatt: megint itt a már elfelejtettnek hitt szifilisz. A budapesti Semmelweis Egyetem Bőrklinikájának Nemibeteg Centruma a közelmúltban hívta fel a közvélemény figyelmét az intenzíven támadó, szexuális úton terjedő betegségekre.

A felhívás tartalma különösen aktuális lehet a nyári szabadságolások, külföldi nyaralások idején, mert az orvosok általános tapasztalata szerint hosszú évek óta a kora őszi időszakban, vagyis a nyaralásból való visszatérés után ugrásszerűen megnőnek a frissen diagnosztizált nemikórtani esetek. Ugyanez tapasztalható a téli szabadságolások után is.
Ennek oka, hogy az egész évben fegyelmezetten dolgozók, itthon a szabályokat általában megtartók közül sokan, külföldre érve, „elengedik” magukat. A pihenést, a laza életvitelt gyakran összetévesztik a szabadossággal, a társadalmi és erkölcsi korlátok teljes leomlásával. Meggondolatlanul italoznak, ismerkednek, fűvel-fával szexuális kapcsolatra lépnek. Mivel a szexuális fertőzések többségének hosszabb (2-3 hét, akár 1-2 hónap, HIV-nél pedig még több) a lappangási ideje, a nyaralás után, általában már csak itthon észlelik a kellemetlen tüneteket. Rossz esetben addigra itthon már továbbadták a kórokozókat a házastársuknak, a szerelmüknek, illetve mindazoknak, akikkel közeli testi kapcsolatba kerülnek.

Sok a rejtőzködő fertőzött

A Nemibeteg Centrum adatai szerint 2006-ban csak náluk 41 új szifiliszes esetet diagnosztizáltak. Egy évre rá már több mint kétszer annyi, 98 fő volt az újonnan felfedezett esetek száma. Az Országos Epidemiológiai Központ fertőző betegségeket nyilvántartó rendszere szerint idén országosan, csak az első negyedévben (!) 60 százalékkal nőtt a regisztrált szifiliszes esetek száma.
Ehhez a létszámhoz számítandók még azok az (egyelőre) rejtve maradó esetek, amikor a fertőzött személy, valamilyen általa fontosnak tartott okból vagy egyszerűen hanyagságból, tüneteivel nem jelentkezik a nemibeteg-gondozónál. Bár konkrét adatok az ilyen személyek létszámára vonatkozóan nincsenek, a szakorvosok a regisztrált esetek sokszorosára gyanakodnak.

A szifilisz kezelése

A klinika tájékoztatása szerint 2007. május 31. óta szűkült a lehetőség a betegeket legeredményesebben gyógyító tradicionális kezelés lehetősége, mivel az arra szolgáló benzathyn penicillin – ami három alkalommal beadott injekcióval kikezelhetné a betegséget – nem kapható az országban, mert a gyártó kivonult Magyarországról. A gyógyszerhez a betegek kizárólag egyedi import útján juthatnak hozzá, aminek az a feltétele, hogy nevük szerepeljen a klinika fekvőbeteg-ellátásának betegnévsorában.
A szifilisz sikeres és gyors kezeléséhez korábban használt fenti gyógyszer helyett rendelkezésre áll más készítmény, amelyet bár ugyanolyan hatásos szer, a korábbi három alkalom helyett harmincszor kell beadni a betegnek, vagyis huszonhéttel több orvos-beteg találkozást követel meg. Ez pedig az ellátás szempontjából mindenképpen pazarló tényezőnek minősül.

A fiatalok nem ismerik a betegséget

A szifiliszfertőzést szinte elfelejtettük már, hiszen évtizedek óta a ritkán előforduló nemi betegségek közé tartozott. A fiatal generációk tagjainak többsége talán nem is hallott róla, így a veszélyeit sem ismeri. A betegséget az orvosok több fázisra osztják: az első tünetek a fertőzés után 1-8 héttel jelentkeznek.
Előfordul, hogy azok, akik a fertőzés idején valamilyen más betegségükre antibiotikumos kezelést kaptak, nem is észlelik az első tüneteket, vagyis a genitáliákon megjelenő fekélyesedést. A második fázisban már az egész szervezetet ellepik a betegség kórokozói, ám a nemi szervekről eltűnnek a fekélyek. Megjelennek viszont a szájüregben, a talpon, a tenyéren, és begyulladhat a szem, a mandulák. Nyirokcsomó-nagyobbodás, izületi problémák jelentkeznek.

Csak az első 2 fázisban gyógyítható

A harmadik, legsúlyosabb fázis hosszú évtizedekig is elhúzódhat. Ekkor külső tünetek már nem mutatkoznak, viszont a baktérium megtámadja a belső szerveket: a szívet, az idegrendszert, az agyat. Kezelés nélkül ez a stádium korai halálhoz vezet. Az első két fázisban a szifilisz viszonylag gyorsan és könnyen, teljes mértékben meggyógyítható, a harmadik fázisban már csak nehezen és csak részlegesen, mert a belső szervek károsodása végleges.
A szifiliszes fertőzés szexuális úton terjed – fürdőben, WC-ülőkéről, közös pohártól nem kapható el. Védőoltás nincs ellene, sőt aki egyszer már átesett a betegségen és sikeresen kigyógyult belőle, az sem érezheti magát védettnek, mint – mondjuk – némely gyermekbetegség esetében. A szifilisz újra meg újra visszakapható, és minden alkalommal ugyanolyan kezelést igényel.

(lóránth)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com