Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Itthon

Növényvédőszer-maradványok nyomában

Zöldség-gyümölcs – melyiket vegyük?

Ez idő tájt igen aktuális a friss zöldségek, gyümölcsök növényvédőszer-maradványainak vizsgálata, ám a feldolgozott termékekben is maradhat vegyszermaradvány. Minden termelő köteles (lenne) kivárni a szermaradványok elbomlási idejét, csak utána adhatná tovább az árut.

2/1. oldal

Az érvényben lévő jogszabályok szerint a termelőknek pontosan dokumentálniuk kell az általuk termesztett zöldségek, gyümölcsök permetezési, vegyszerkezelési idejét. Tevékenységüket az állami szervek folyamatosan ellenőrzik.

A több mint két évvel ezelőtt született nemzeti élelmiszerbiztonsági program, az ellenőrző apparátus kiépítése és a folyamatos, megfelelő számú kontroll a biztosíték arra, hogy ma már egyre kevesebb esetben kerülnek a hazai lakosság asztalára egészséget fenyegető élelmiszerek. Az ellenőrzések eredményei különösen az ünnepnapok előtti időszakban kapnak nagy nyilvánosságot.

Rendszeres kontroll, renitens termelők

A nagy esetszámú, ünnepek előtti élelmiszerkontrollok mellett az ellenőrök év közben is folyamatosan járják az üzleteket, piacokat, élelmiszerraktárakat, vizsgálják a felszíni vizek, termőtalajok minőségét. A zöldség, gyümölcs és a belőlük ipari feldolgozásra került élelmiszerek 2006-os vizsgálatát a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat laborfelügyeletének szakemberei (dr. Ferenczi Miklósné, dr. Győrfi László, dr. Búzás István, Valovics Attila, Vásárhelyi Adrienn) végezték, akik a tavaly év végén megjelentetett összefoglaló jelentésükben megállapítják: a tárgyalt évben a laborhálózat 3656 mintát vizsgált. Ezeknek körülbelül a fele hazai friss zöldség és gyümölcs volt, egynegyede pedig importból származó, továbbá csaknem 300, növényi alapú feldolgozott élelmiszert (müzliket, pelyheket stb.), illetve bébiételt/italt is vizsgáltak. A minták mindegyikében az azokban esetleg megtalálható növényvédőszer-maradványokat keresték.

A laboreredmények alapján kijelenthető, hogy a hazai termőhelyek belföldi piacra, illetve exportra szánt zöldségeinek és gyümölcseinek több mint 58 százalékában nem találtak kimutatható mennyiségű vegyszermaradékot. Egészségügyi határérték feletti maradványokat tartalmazó mintát is csupán a vizsgált mennyiség 1,6 százalékában detektáltak. Találtak viszont a zöldség- és gyümölcsminták 4,1 százalékában olyan vegyszereket, amelyek használata Magyarországon nincs engedélyezve. A külföldről érkezett zöldség és gyümölcs 29 százaléka kifogástalan minőségű volt, vagyis nem tartalmazott semmilyen kimutatható vegyszermaradványt, csaknem egyharmadukban viszont határérték feletti mennyiségben találtak ilyet. A növényi alapú élelmiszerek majdnem 10 százalékában kimutatható mennyiségű növényvédőszer-maradványt azonosítottak, a bébi italok között viszont egyben sem volt kimutatható.

Szégyenpadon az uniós zöldségek

Az év első kampányszerű ellenőrzési periódusa rendszeresen a februártól áprilisig terjedő időszak. Ilyenkor leginkább a piacokon megjelenő primőr zöldségeket (saláta, retek, paradicsom, paprika, uborka) vizsgálják. A piacok mellett a vizsgált időszakban a határállomásokon, a nagykereskedelmi áruházláncok elárusító helyein is mintát vettek a szakemberek. Az ellenőrzött minták török, spanyol, olasz, görög, holland és dél-afrikai importból érkezett zöldségekből és gyümölcsökből származtak, és hozzávetőlegesen egyharmad-egyharmad arányban voltak bennük déli- és egyéb gyümölcsök, illetve zöldségek.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com