Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 19. (ke) – József,Bánk,Józsa
Itthon

Új honlap segít az eligazodásban

Mit jelentenek a laboreredmények?

Aki beteg, többnyire tanácstalanul forgatja a papírlapot a vérképével vagy egyéb labordiagnosztikai eredményekkel, hiszen nem tud eligazodni a különböző rövidítések, kódok és eredmények között. Ebben segít egy nemrég indult honlap, 7 európai nyelven, köztük magyarul is.

Új honlap segít az eligazodásbanA Lab Tests OnlineHU honlap egy európai projekt részeként megjelenő, nem-kereskedelmi célú, lakossági és szakmai adatbázis. A projekt célja: a részt vevő országok nyelvén közérthetően bemutatni az orvosi laboratóriumok diagnosztikai tevékenységét, az egyes vizsgálatok elvégzésének feltételeit, az eredményekből levonható főbb következtetéseket.

Nem szakembernek készült, kerüli a szakzsargont

A honlap elsősorban nem (egészségügyi) szakemberek részére készült, ezért nyelvezetében, megfogalmazásában igyekszik kerülni a szakzsargont és a speciális orvosi kifejezéseket. Mindez nem jelenti azt, hogy tartalmában elfogadná a felszínességet, ezért a laikusok mellett az egészségügy különböző területein dolgozók vagy pl. az orvostanhallgatók is találhatnak benne hasznos szakmai információkat.

A vizsgálatok leírásának alapját az Amerikai Klinikai Kémiai Társaság (American Association for Clinical Chemistry, AACC) által működtetett Labtestsonline.org honlapon található összeállítás képezi. Ez a tény – elsősorban a kiterjedt amerikai statisztikai, epidemiológiai adatok közzététele révén – óhatatlanul rányomja bélyegét a magyar honlapra, noha a hazai szerkesztőbizottság maximálisan törekedett az információk adaptálására.

A magyar nyelvű fordításokat a laboratóriumi medicinában dolgozó, az egyes szakterületeken jártas szakemberek készítették, a szövegek ellenőrzését, javítását pedig nemzetközileg elismert, számos hazai és nemzetközi saját publikációval, tankönyvvel rendelkező szakmai lektorok végezték.

Folyamatosan bővül

A honlap folyamatosan bővül, és állandó szerkesztés, módosítás alatt áll. Ennek oka az, hogy a laboratóriumi medicina olyan dinamikusan fejlődő szakterület, amelynél gyakorlatilag soha nem mondható teljesnek egy adatbázis. Szerkesztőbizottságunk ezért döntött úgy, hogy nem vár a honlap megjelentetésével, hanem a rendelkezésre álló információkkal, azokat állandóan bővítve és frissítve nyilvánossá teszi az adatbázist.

A Lab Tests OnlineHU az Amerikai Klinikai Kémiai Társaság (American Association for Clinical Chemistry, AACC) engedélyével, az Európai Diagnosztikumokat Gyártók Társasága (European Diagnostic Manufacturers Association, EDMA) irányításával, a Magyar In Vitro Diagnosztikai Társaság (Hungarian In Vitro Diagnostic Association, HIVDA), a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) és az Egészségügyi Minisztérium támogatásával készült.

A honlap elérhető a www.labtestonline.hu címen.

Sok a „hivatásos” felhasználó

A betegek mindenekelőtt azt szeretnék tudni, milyen értékek mit jelentenek, és mit tehetnek maguk is az egészségükért. A német weboldalnak összesen havonta 15 ezer használója van, Európában összesen 300 ezer látogató, bár ez még nem túl sok. A legtöbben a glukóz értékeket és a véralvadási paramétereket keresik. Feltűnő, hogy a weboldalt főleg hétfőtől péntekig használják. Ebből arra következtetnek, hogy sok látogató szakmai okokból keres információkat.

A kezdeményezők számára fontos, hogy a honlap szabadon hozzáférhető, teljesen semleges, reklámmentes, és az is marad.

A Lab Tests Online-t eredetileg az American Association for Clinical Chemistry (AACC) fejlesztette ki az USA-ban. Ezért már néhány éve létezik egy amerikai weboldal. Végül 2005-ben a laboratóriumi orvoslás és a klinikai kémia 6 európai tudományos és orvosi szakmai társasága rakta le az amerikai adatbázis európai megfelelőjének az alapját.

(Forrás: Lab Tests OnlineHU, Etinet)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com