Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Homeopátia

Dr. Tóth János a homeopátiáról

Hogyan használjuk, tároljuk a szereket?

A szelíd gyógymód, a homeopátia mind több hívet mondhat magáénak. Szívesen használjuk a mellékhatás nélküli golyócskákat, de – mint sokszor kiderül – nem mindenki tudja, hogyan tárolja, használja ezeket. Érdemes megfogadni a szakember tanácsait, hogy a szerek valóban hassanak!

4/1. oldal

Általános bevételi szabályok

A homeopátiás gyógyszerek a beteg szervezete számára ingereket jelentenek. A homeopátiát szokták ingerterápiának, informatikai gyógyításnak, regulációs gyógymódnak is nevezni. A gyógyszer a száj nyálkahártyájáról szívódik fel, ezért a következő szabályokat kell betartani:

1. Ne nyelje le a gyógyszert! Szopogatni kell, vagy 1-2 dl tiszta vízben (szénsavmentes ásványvízben is lehet) feloldva és alaposan összekeverve, lassan elkortyolgatni. Az aktív hatóanyaggal cukorgolyócskákat impregnálnak, édes ízűek, a homeopátiás gyógyszereket gyerekek is szeretik szopogatni. A német és az osztrák gyógyszerek szőlőcukorral készülnek, a golyócskák 3 mm-esek, a francia (Boiron gyógyszergyár) tejcukorral készül és 5 mm-esek a golyók. Ezt tejcukor-érzékenység esetén célszerű figyelembe venni.

2. Ne érintse meg a gyógyszert nedves kézzel, fém tárggyal, mert ez hatástalaníthatja. A szükséges számú golyócskát célszerű a fiola kupakjába kiönteni, és közvetlenül a szájba, a nyelv alá önteni. Fém kanál a keveréshez sem használható, helyette fa, kerámia, üveg vagy műanyag eszközök alkalmazhatók.

3. Ne öntse vissza a golyócskákat, ha többet öntött a kupakba, mert szennyeződésük hatástalanná tehetik a többit is.

4. A gyógyszer bevétele előtt és utána kb. fél-fél óráig ne legyen semmi a szájában, mert ez csökkentheti, zavarhatja az inger hatását. Ezért nem szabad ebben az időszakban enni, inni, dohányozni, rágógumit rágni, fogat mosni. Kisgyerekeknél, csecsemőknél általában elég negyed-negyed órát kivárni.

5. A homeopátiás kezelés alatt kerülje az erős aromájú anyagok használatát, legalábbis a túlzott használatát. Ilyenek a mentol, kámfor, eukaliptusz, kávé stb. Ezek az anyagok a tapasztalatok alapján gyengíthetik a homeopátiás gyógyszerek hatását. A homeopátiát használók számára készítenek mentolmentes fogkrémeket is. Kapható mentolmentes Elmex, a Boiron gyógyszergyár Homeodent 2 fogkréme is használható, ugyanígy a gyümölcsízesítésű gyermekfogkrémek, fogporok. A gátló hatás változó mértékű, függ a választott gyógyszertől is, nem minden homeopata orvos kéri ezek kerülését a betegétől. Napi egy-két kávé megengedett. Célszerű tartani magunkat ehhez a szabályhoz, mert tisztábban értékelhető a gyógyszer hatása. Ez az utasítás a terápia egész időtartalmára vonatkozik, nem csak a bevétel napjára.

6. A homeopátiás gyógyszereknek két csoportja van. A több komponensből álló komplex homeopátiás szereknek gyári fantázianevük van, ezeket a mellékelt használati utasítás és klinikai diagnózis alapján kell használni, csak az általános bevételi szabályokra kell ügyelni. Az egy kiindulási anyagból álló – monokomponensű – homeopátiás gyógyszerek teljes neve három részből áll: a kiindulási anyag latin nevéből, egy, a potencia sorozatot jelölő nagybetűből és egy számból. Az utóbbit nevezzük potencia foknak, ez mutatja meg a szer erősségét. Minél nagyobb a szám, annál erősebb a gyógyszer.

Általános adagolási szabályok

A homeopátiás gyógyszer használatakor legfontosabb a bevétel gyakorisága, másodlagos a golyócskák száma. A potencia fokáról orvos döntsön, nem orvosoknak az alacsony potenciák – 12-es szám és kisebb – használata javasolt önállóan. A bevétel gyakorisága függ a betegségtől, az állapot súlyosságától, számos más körülménytől. Orvosa pontosan tájékoztatja a gyógyszerszedésről. Ha több golyócskát szopogat el, mint a javasolt adag, az is egy bevételnek számít, de valamivel erősebb ingert jelent a szervezete számára! A homeopátiás gyógyszerekben nem a mérhető anyagmennyiség a fontos, hanem a szervezet számára közvetített inger. Ezért úgy is meg lehet fogalmazni ezt a szabályt, hogy az ingerek száma a fontosabb.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com