Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 1. (sze) – Fülöp,Jakab
Életmód

Új év – új élet – sport

Tanácsok kezdő sportolóknak

Az újév elején sokan megfogadják, hogy ezután sportolnak. Vagy azért, hogy lefogyjanak, vagy azért, hogy megőrizzék egészségüket és erősítsék fizikai állóképességüket. Ám az elhatározás önmagában sokszor nem elég, a kezdő szabadidős sportolónak szüksége lehet néhány trükkre is.

2/2. oldal

Keressünk társat a sportoláshoz! Azok számára, akiket nem elsősorban az elérhető teljesítmény ösztönöz, egy sporttárs és a közös élmény jelenthet kellő motivációs erőt, hiszen jó társaságban sportolni sokak számára vonzóbb, mint egyedül űzni valamilyen sportot. A későbbiekben a sportolás során megtapasztalt jó érzés valószínűleg közvetlenül a sporthoz fog kapcsolódni, és a kezdetben talán még kellemetlennek érzett erőfeszítést önálló szórakozásnak tekintjük. Ettől függetlenül, egy sporttárssal megbeszélt közös edzés nagyobb elköteleződést jelent, mint ha valaki csak magának jelöl ki edzési időpontot. A sporttárs emellett átsegíthet a motivációhiányos időszakokon.

Kifogások ellen: határidőnapló

A nem sportoló emberek leggyakoribb kifogása: „sajnos, túl kevés az időm” – szánalmas. A pszichológusok tanácsa: ez ellen a kifogás ellen úgy járhatunk el a leghatásosabban, ha a személyes sportprogramjainkat éppen úgy beírjuk a határidőnaplónkba, mint a szakmaiakat. Ha ezt nem tesszük meg, minden bizonnyal találunk valami kifogást, például ezt: miért lesz jobb holnap edzésre menni, mint ma. Éppen a sportolás kezdeti időszakában segít egy előre rögzített edzési ritmus abban, hogy a mozgás magától értetődő szokássá váljék. Ezenkívül az is fontos, hogy világos célokat tűzzünk ki magunk elé, mondjuk hetente 3x30 perc futás, heti 2x1000 m úszás, naponta 10 000 lépés...

Vigyázzunk, ne terheljük túl magunkat! Aki nem szeretné elveszíteni kezdeti lelkesedését, annak nem érdemes rögtön nagyon magasra feltornásznia a pulzusát és lógó nyelvvel vonszolnia magát a futópályán. Fontos, hogy az elején ne terheljük túl magunkat – figyelmeztet a szakember. Olyan edzési terveket kell követnünk, amelyekben váltakozik például a séta és a könnyed kocogás, és amelyekkel fokozatosan növelhetjük állóképességünket, kondíciónkat. Ám ez is csak akkor működik jól, ha sportmentes napokat is beiktatunk. A testünknek időre van szüksége a regenerálódáshoz, szervezetünk csak a nyugalmi időszakban képes visszanyerni teljesítőképességét.

Tegyük láthatóvá sikereinket!

Növelhetjük motivációnkat, ha láthatóvá tesszük a teljesítményünket. Néhányan a falra függesztik edzéstervüket, amelyen nagy megelégedettséggel pipálják ki a teljesített edzésnapokat. Mások a számítógépükön jelenítik meg teljesítményük vagy kalória-felhasználásuk görbéjét. A modern technikai eszközök is szárnyakat adhatnak lelkesedésünknek. A korszerű pulzusmérők például könyörtelenül megmutatják, hogy az előirányzott heti teljesítmény hány százalékát értük el. Olcsóbb, ugyanakkor szintén hatásos segédeszköz az úgynevezett lépésszámláló.

Ha elértük az edzési célt, akkor jöhet egy kis jutalom! Gondoljuk ki már előre, mivel szeretnénk megajándékozni magunkat kitartásunkért – ez ugyanis nagymértékben növeli motivációnkat. Sokunknak szükségünk van erre a trükkre, amíg rutinos szabadidős sportolókká nem válunk. Később a megelégedettség érzése, az, hogy teljesítettem valamit, elég jutalmat jelent majd.

Aki évek vagy évtizedek óta nem sportolt, aligha talál a szekrényében megfelelő ruházatot, legfeljebb egy kopott tréningalsóra és egy széttaposott sportcipőre bukkan. Ezért – ha módunkban áll – szerezzünk be a megfelelő sportruházatot. A modern, jól szellőző anyagból készült ruhák és a megfelelő cipő erősítik ambícióinkat. Sokakat már az is motivál, ha csinos sportruhában próbálhatnak ki egy-egy sportágat – mondja a szakember. Ezenkívül azt sem szabad lebecsülnünk, hogy a külső „átváltozásnak” köszönhetően sokkal sportosabbnak érezzük magunkat, és a korszerű anyagokból készült ruházat a szokatlan testi erőfeszítést is könnyebben elviselhetővé teheti.

(Forrás: netdoktor.de, németből fordította: Mészáros Csilla)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com