Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Életmód

Tégy egy mozdulatot a bolygóért!

Faültetés a Földért

Nemrég írtunk arról, hogy a Föld megmentése nem csak azon múlik, melyik állam, melyik multi változtat eddigi hozzáállásán. Sokat kellene várni a változásra, és nem biztos, hogy van rá időnk. Egy újabb kezdeményezés most azt mutatja, hogy a kis lépések is adhatnak reményt.

A Környezetvédelmi Világnapon, június 5-én (pénteken), az ENSZ UNEP (United Nations Environment Programme) szervezetének Milliárd Fa (Billion Tree) kampánya keretében 12.00-tól Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Dombóvári Vanda, Magony Szilvia és Németh Lajos a Bárczi Gusztáv Készségfejlesztő Speciális Szakiskola tanulóival közösen egy-egy fát ültetet el a VIII. kerületi Ludovika téren.

Minden érdeklődőt szeretettel látnak az eseményen, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás problémáira, valamint arra, hogy egy aprócska mozdulatnak is milyen nagy jelentősége van a környezetvédelemben.

Az UNEP Milliárd Fa világméretű kampányának 2009-es évi célja nem kevesebb, mint 7 milliárd fa elültetése világszerte. A kampány jelenlegi állása szerint eddig 6,1 milliárd vállalás született, és ebből több mint 4 milliárd egy-egy fa elültetését vállalta.

A faültetési akcióhoz egyénileg és szervezetileg is lehet csatlakozni. A kampány részletei a szervezet honlapján találhatók (www.unep.org/billiontreecampaign), ahol a faültetések és más vállalások is regisztrálhatók.

Az újonnan elültetett fák gondozását 1 évig a kerületi Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola diákjai vállalják.

Együtt mégis könnyebb

A fenti akció fontosságát csak kiemeli az a tény, hogy miután a köztársasági elnök zöld utat adott az új erdőtörvénynek, nőnek az esélyei annak, hogy Magyarország erdőterülete legalább nem csökken tovább. Az új változat elfogadása mellett kiálló WWF Magyarország szerint az új törvény számos eleme jelent az erdők védelme szempontjából előrelépést.

Az WWF Magyarország szerint az új erdőtörvény nagyot lépett előre a természetvédelmi és közjóléti szempontok jobb érvényesülésének irányába. Lényeges, hogy a jövőben az állami erdők jelentős részén tilos lesz a tarvágás, ami elsősorban az alföldi tölgyesek esetében jelent nagy változást. Ugyancsak az állami erdőkben, közel százezer hektáron úgynevezett örökerdők fenntartását írja elő a törvény, ahol szálaló erdőgazdálkodást (az állandó erdőborítást fenntartva biztosítható az erdőklíma megőrzése, a talaj és az erdei élőhely védelme, valamint az erdő folyamatos megújulása és az állandó fahozam) lehet folytatni, vagy indokolt esetben azt sem. Az örökerdők, melyek kialakításért a WWF és más zöld civil szervezetek is síkra szálltak, az erdők hármas funkcióját folyamatosan biztosítják, így itt az élővilág és a közjólét szempontjai gazdálkodás mellett is messzemenően érvényesülhetnek.

(Forrás: KVVM, WWF Magyarország)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com