Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Életmód

Látogatás a Pacidokinál

Lovasterápia: a sérült gyerek reménye

A személyes élmény mindig többet ad, mint egy száraz tudósítás. Bemutattuk már a Pacidokit, azaz Domina Imrét, aki sérült gyerekeknek nyújt – ellenszolgáltatás nélkül – lovasterápiás foglalkozást. Most egy érintett szülő számol be a nála tett látogatásról Csemőn, a csodatanyán.

2/2. oldal

Ezek az állatok pár percre hátukra veszik a mi kincseinket, és cipelik őket. Most egy kis időre ők viselik a velük járó örömet és bánatot. A látvány felejthetetlen: a gyerekek, amint megérzik a ló járását, kiegyenesednek, és önkéntelenül is mosolyogni kezdenek. Ragyog a nap – a gyerekek is. A ló minden kis és nagy lovasára vigyáz, és büszkén jár velük körbe-körbe. Az állatok gyönyörűek: a tartásuk, a színük, a tekintetük. Erő és magabiztosság az állatok között, nyugalom a réten, nyüzsgés a bográcsnál.

A szekérre kb. egy perc alatt felkapaszkodnak az utasok, mire előveszem a fényképezőgépet, megtelik gyerekekkel és felnőttekkel. A nyolc patkó szaporán lépked, a szekér száguld, pedig sokadszorra fordulnak már. Fejet hajtva szolgálnak, mintha tudnák, hogy most ők jót tesznek.

A remény tanyája

Bizakodás ül az arcokon, a tekintetekben: de jó, hogy itt vagytok, hogy elhoztátok a kicsit is. Tavaly még nem mertük volna, olyan autista volt, aki még nem tűrt volna meg ekkora közösséget. Mi még csak a terápia elején tartunk, hosszú a menet, de szép eredményeink vannak. Gyermekes családok, akik kétszer is meggondolják, hová menjenek, ha kikapcsolódni indulnak. Mert nem könnyű úgy lazítani, hogy közben érzed a megrovó tekinteteket, a gyakran elhangzó figyelmeztetéseket: anyuka, talán nevelje meg, hallgattassa el, vigye innen a gyermekét...

Csemőn mindettől távol vagyunk. Kilép és életre kel egy szó a gondolatok mögül: ELFOGADÁS. Elfogadjuk és segítjük egymást, sorstársak vagyunk. Jó itt együtt lenni.

A bográcsban főtt étel elképesztően finom. Majd a lélek is táplálékhoz jut: milyen jó nem elbújva olvasni, nem susogva beszélni róla, hanem együtt, sokak füle hallatára, a szabad ég alatt hallani azt, hogy az autizmus gyógyítható.
Ugye te is hallod?...

Egy anyuka

A Pacidokival, Domina Imrével találkozhatnak a hét végén megrendezendő három napos Nemzeti Vágtán. Tanácsot kérhetnek tőle, megismerkedhetnek vele és módszereivel. Foglalkozik oxigénhiánnyal született, és emiatt járni nem vagy alig tudó, Rett-szindrómás, Down-kóros, valamint autista, autisztikus gyermekek fejlesztésével is. A Hősök terén és környékén zajló rendezvénysorozat minden napján ott lesznek a Natúrsziget tanácsadói is.

Paci Doki Alapítvány: www.pacidoki.hu
Számlaszám: 10103812-54432800-01000001

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 TFJutka 2009-05-28 09:01:02
 
Még sok-sok ilyen csodás, meghitt együttlétet kívánok ennek a nagyszerű szülő-csapatnak, gyógyulást a kis betegeknek!

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com