Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Életmód

Jön a rozogább nemzedék?

Alig mozgunk, borús a kedvünk

Minden új generáció kevésbé aktív, mint az előző – állítják a kutatók. Nálunk 5 ember közül csak 1 végez rendszeres testmozgást, ami pedig szükséges lenne az egészség megtartásához. A mozgásszegény életmód és az ebből fakadó problémák egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

Az egészséges életmód fontos eleme a rendszeres testmozgás. Az EU javaslatai alapján egy felnőttnek minimum 30 perc mérsékelt intenzitású testedzésre lenne szüksége a hét 5 napján, vagy legalább 20 perc élénk testedzésre a hét 3 napján. A legfrissebb kutatások szerint a felnőtt lakosság fele azonban nem teljesíti ezt a minimumot, és a gyermekeknek is csupán 20%-a végez napi 60 percnyi aktív mozgást. Megdöbbentő, de magyar kutatások szerint a 14-19 éves korosztályban négy fiatalból egy – saját bevallása alapján – lényegében soha nem sportol. A 20-25 éves fiatalok 42%-a soha, míg 14%-a csupán havi néhány alkalommal szán időt némi testmozgásra.

Testünk mozgásra termett

Az Európai Unió népességének körülbelül 40-60%-a ülő életmódot folytat. A társadalom túlnyomó része elkényelmesedett életmódot él, a tv, az internet, a számítógépek, az ülőmunka, a bevásárlások, a közlekedés egyre kevesebb testmozgással jár.

A mozgáshiány ma már sajnos népbetegség – mondja Katus Attila életmódszakértő. Nem gyalog vagy kerékpárral megyünk az iskolába vagy munkahelyünkre, hanem autóval. Nem lépcsőn megyünk fel a második emeletre, hanem lifttel. Egyszerűen már alig mozgunk, a mindennapjainkból hiányzik a fizikai aktivitás, és ez bizony komoly baj.

Az emberi test pedig mozgásra termett. Miért ne szállhatnánk le egy megállóval előbb a buszról, kerékpározhatnánk vagy mehetnénk gyalog? Ha ezeket a kis lépéseket megtesszük, fittebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat. Általánosan ismert tény, hogy a naponta vagy hetente több alkalommal sportolók kevesebb stresszt élnek meg, jobb a kedélyállapotuk és a koncentráló képességük.

Termeljünk boldogságot!

A sportot soha nem késő elkezdeni, és ugyanez vonatkozik arra, hogy odafigyeljünk a testünkre. Aki rendszeresen sportol, az jobban alszik, frissebben ébred. A mozgás segít az állóképesség fokozásában és a nagyobb teherbírásban, de a rendszeresen sportolónak nemcsak a fizikai erőnléte jobb, hanem szellemileg és lelkileg is kiegyensúlyozottabb – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A mozgás az életben létfontosságú. Az a korlát, amely meggátolja az embereket abban, hogy rendszeresen mozogjanak, gyakran nem valódi fizikai akadály, inkább csak a gondolkodásmódból vagy egyszerű lustaságból fakad.

A rendszeres testmozgás, a sport fontosságát és jótékony hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. Mindezek révén ugyanis – a fizikai mozgás egészségvédő hatása mellett – fokozódik az agy szerotonin termelése. Ez az a bizonyos „boldogsághormon”, amelynek hatására kellemes, jó érzés keríti hatalmába az embert. A mozgás tehát öröm, és bizonyítottan kedvező hatással van az egészségre. Sosem késő elkezdeni!

(Forrás: Noguchi Porter Novelli)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 galopp 2009-04-15 06:57:19
 
Teljes egészében igaz! Egyetértek! Saját "bőrömön tapasztalom"! Napi 1-2 km-es intenzív gyaloglás isteni jó. Soha nem szállok buszra, hamarabb célba érek, és még jót is tesz. Imádok kertészkedni, és kellemesebb az éjszakai pihenés citromfű nélkül is. Ássunk, kapáljunk és ne ásítgassunk!
50. éves "öreglány"?

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com