Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Életmód

Ki sem váltják a receptet…

Miért élnek rövidebb ideig a férfiak?

Európában rövidebb életűek a férfiak. Életkilátásaik azonban nem csak genetikai okokra vezethetők vissza, ők ugyanis ritkábban vagy túl későn fordulnak orvoshoz bajaikkal, így a késői diagnózis és a később megkezdett kezelés rosszabb gyógyulási és túlélési esélyeket jelent.

Ian Banks, az Európai Férfiegészségügyi Fórum (European Men's Health Forum) elnöke ezzel magyarázza azt a tényt, hogy a férfiak várható élettartama jóval alacsonyabb a nőkénél. Ezt vizsgálva azonban megállapítható, hogy az életkor tekintetében nagy regionális különbségek mutatkoznak. Míg Európa északi országaiban a férfiak és a nők élettartama közötti eltérés mindössze 3-4%-ot tesz ki, addig Oroszországban 12-15%-os különbség a jellemző. Ez az eltérés már nem vezethető vissza egyszerűen a genetikai tényezőkre, sokkal inkább arra, hogy a férfiak nagyon is kevéssé törődnek a saját egészségükkel – véli a szakember.

A férfiak korábban halnak, és kisebb mértékben élik túl a betegségeket – mondja Banks. A rák esetében például a férfi betegek túlélési aránya jóval kisebb, mint a női betegeké. Miközben a melanoma (bőrrák) Európa összes országában gyakrabban fejlődik ki nőkben, a halálozási rátát tekintve pontosan fordított a helyzet. A bőrrák következtében elhalálozott férfiak száma egész Európában magasabb, mint az ugyanebben a betegségben meghalt női betegek száma. A szakorvos szerint ennek egy oka van: nagyon kicsi az az időtartam, amíg a melanoma eredményesen gyógyítható. A férfiak pedig túl későn fordulnak orvoshoz, és emiatt esetükben kisebb a gyógyítás/gyógyulás esélye.

Optikusnál derül ki a cukorbetegség!

Az egészségügyi szakértő idézett abból a tanulmányból is, amely megállapította, hogy Nagy-Britanniában a cukorbetegséget férfiaknál a leggyakrabban optikusok diagnosztizálják. Legalább nyolc éve fenn kell állnia a diabétesznek ahhoz, hogy a betegség a szemre is hasson... Ez a felismerés pedig valószínűleg nemcsak Nagy-Britanniára, hanem a többi európai országra is jellemző – vélekedett Ian Banks.

Tudatlanság, hiányos támogatás és elégtelen motiváció – ezek az okok vezetnek a férfiak idő előtti halálához. A kedvezőtlen mutatók azzal is összefüggenek, hogy a férfiak nincsenek tisztában a különböző betegségek kockázati tényezőivel, hiányzik környezetükből a megfelelő szociális támogatás és kevésbé motiváltak – egészíti ki az elmondottakat Norita Wilson egészségügyi szakértő.

Egy tanulmány eredményeiből is idézett, amely szívinfarktuson átesett férfiak gyógyszerszedési szokásait vizsgálta. A megkérdezettek 12%-a ki sem váltja az orvostól kapott receptet, további 12% nem veszi be a felírt gyógyszert, a tanulmányban résztvevők 22%-a pedig megszakítja a kezelést.

Férfiak és nők eltérő igényei

Ahhoz, hogy ezeken a számokon javítani lehessen, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az információk átadására, a tájékoztatásra és a motiválásra. Wilson meggyőződése szerint a páciensek önmenedzselése jelentené a megoldást.

Az eltérő igények figyelembe vétele segíthetne a helyzeten. A szakemberek véleménye szerint úgy lehetne változást elérni, hogy ha az egészségügyben figyelembe vennék a férfiak és a nők eltérő igényeit.

Szükség lenne emellett olyan stratégiák kidolgozására is, amelyekkel javítani lehetne a férfiak egészségtudatosságán és -tudásán, továbbá le kellene rombolni, illetve meg kellene változtatni olyan akadályokat, mint amilyen például a kedvezőtlen nyitvatartási idő és a bürokratikus hozzáállás.

(Forrás: http://derstandard.at, németből fordította: Mészáros Csilla)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com