Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Életmód

Ha árnyék vetül a lélekre

Fényterápiával a téli depresszió ellen

A tél erősen befolyásolja legtöbbünk kedélyállapotát. A nappalok rövidek, az égbolt és a táj nyomasztóan szürke. Az időjárás sok embernél vált ki úgynevezett szezonális, évszakhoz kötött depressziót, amely megfosztja az érintetteket az életörömtől és a cselekvési kedvtől.

A túl kevés nappali fény lelki szenvedést okoz – állítják a szakemberek. Osztrák kutatók óvatos becslése alapján a mi szélességi körünkön a lakosság legalább 1-2%-a szenved a szezonális depresszió tüneteitől, és mintegy nyolcadánál jelentkeznek „szubszindrómás” tünetek. Érdekes módon a betegség gyakorisága megnövekszik azokon a helyeken, ahol a téli nappalok csak néhány óráig tartanak vagy teljességgel hiányoznak. Észak-Skandináviában például sokkal magasabb az előfordulási arány – magyarázza Matthäus Willeit, a Bécsi Orvostudományi Egyetem pszichiátere. A téli szenvedést nyilvánvalóan a kismennyiségű nappali fény váltja ki. Ám miképpen? Erre a kérdésre keresik a választ a bécsi egyetem kutatói.

A téli depresszió oka

A mai tudományos ismeretek alapján számos depressziós megbetegedés kialakulásánál kulcsfontosságú szerepe van a szerotonin nevű átvivő anyagnak, amely a triptofán nevű aminosav bomlásterméke, és az idegsejtek közötti kapcsolódási helyek – szinapszisok – összeköttetését biztosítja. A depresszív hangulatok gyakran a szerotonin hiányával járnak együtt, és ugyanezt figyelték meg az orvosok a szezonális depressziós betegeknél is. Ahhoz, hogy a szerotonin-irányítást alaposabban megismerhessük, a bécsi egyetem kutatóorvosai megvizsgálták a téli depresszióban szenvedő betegek vérében az 5-HHT nevű szállítófehérje aktivitását, és a kapott értékeket összehasonlították egészséges embereknél mért értékekkel. Az 5-HHT szabályozza a szinapszisokban rendelkezésre álló szerotonint. A szezonális depressziós pácienseknél a szakemberek a fehérje „hiperfunkcionalitását” tapasztalták: az 5-HHT túlságosan gyorsan szállítja el a szerotonint a szinapszisokban lévő raktárakból, és így annak hiányát idézi elő.

Fényterápiás kísérletek

Az első próbasorozat után a szakemberek négy héten át fényterápiával kezelték mind a szezonális depresszióban szenvedő betegeiket, mind az egészséges tesztszemélyeket. A vizsgálatban résztvevők a reggeli felkelés után naponta 45 percig egy speciális, 10 000 Lux erősségű lámpa fényével kezelték magukat. A már évek óta alkalmazott terápiaforma döbbenetes eredményt hozott: a depressziós páciensek mintegy kétharmadánál egyértelműen csökkent szállítási tevékenységet mutatott az 5-HHT fehérje. A betegek közérzete javult, kb. a felük tünetmentessé is vált. Ráadásul a fényterápia pozitív hatását észleltük a kontrollszemélyeknél is – nyilatkozta Matthäus Willeit. A bécsi tanulmány nemcsak a szerotonin-háztartás megismeréséhez vitte közelebb az orvostudományt, hanem jelentős tudományos bizonyítékot szolgáltatott a fényterápia hatékonyságáról is.

(Forrás: derstandard.at, németből fordította Mészáros Csilla)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com