Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Életmód

Ha adunk, több lesz belőle

Boldogság-ajándék önmagunknak

Ingyen van, mégis megfizethetetlen. Az öröm, a boldogság pillanatairól van szó. E pillanatok felismerése gyakorlás kérdése, elajándékozni pedig további boldog perceket szerez. Hiszen ugyanaz igaz a boldogságra is, mint a szeretetre: megduplázódik, ha megosztjuk másokkal.

Gondoljunk csak bele, hány milliárd forint értékű ajándék lapult meg a karácsonyfák alatt könyv, parfüm, ruha, játék, ékszer, számítógép és háztartási gépek formájában. Sok közülük az öröm, sőt néhány a boldogság erőteljes érzését váltotta ki – a megajándékozottnál csakúgy, mint az ajándékozónál. Hiszen az öröm és a boldogság ragályos, és nem az anyagi értéken múlik, hanem azon, ami egy jól kiválasztott ajándék mögött rejlik: a figyelmességen és az odafigyelésen, a kíváncsiságon és az érdeklődésen, a fantázia és az idő ráfordításán – röviden azon, hogy örömmel foglalkozunk egy másik emberrel, és örömet kívánunk szerezni neki.

A boldogság tehát nem szerencse dolga, mert ugyanaz érvényes a más embernek szánt ajándékokra, mint a saját magunknak nyújtottakra. A boldogság az élethez való viszonyulásunkon múlik. Akiben megvan az a szándék, hogy boldognak érezze magát, és nem a szerencsére vár, az életörömmel ajándékozza meg önmagát, és ki tudja használni boldogság-lehetőségeit – vallja Wolff Horbach, a német nyelvterület első internetes boldogságportáljának kezdeményezője.

A boldogság bennünk „terem”

Ami naiv, mesebeli kívánságnak tűnt, arról időközben tudományosan bebizonyosodott, hogy valójában megtanulható. Mind a boldogság rövid pillanatai, mind a hosszan tartó életelégedettség érzése az aktív és tudatos észlelés következménye. Ehhez elsősorban az „itt és most” megélésének képessége tartozik, nem pedig a jövő tervezése vagy a múlton való rágódás.

Ha figyelmünket a jelenre irányítjuk, megteremtjük a boldogság kialakulásának lehetőségét. Minél nyitottabbak vagyunk a boldogság lehetséges megtapasztalására, annál gyakrabban észleljük. Minél optimistábban várjuk, annál nagyobb a kilátásunk a sikerre. Az önmagát beteljesítő jóslat – angolul „self fullfilling prophecy” – alapján azt is mondhatjuk, hogy a boldogság elvárása megteremti a boldogságot.

A tehát boldogság belülről fakad. Tégy engem boldoggá! Aki másoktól várja el vagy követeli a saját boldogságát, az függőségbe kerül, hiszen ez egyben azt is jelenti, hogy ha nem kapok elég figyelmet, szeretetet stb., akkor boldogtalan vagyok. Ez esik meg mindazokkal, akik a boldogságukat külső körülményektől teszik függővé, például egy fényes karriertől, egy zsíros bankszámlától, vagy attól, olyannak születtek-e, mint egy modell.

A boldogság érzése – amely nemcsak bizonyos pillanatokban ragyog föl, hanem mint életelégedettség van jelen – belülről fakad, és olyan tulajdonságokon, erényeken alapul, amelyek a boldog embereket jellemzik. Lássuk, melyek ezek:

  • odafigyelés a jelenre, az „itt és most”-ra, és hála mindazért, amink van, amit elértünk.
  • harmónia, ami a belső nyugalomról gondoskodik és türelem, ami erőt ad ahhoz, hogy várni tudjunk azokra a dolgokra, amelyek növekedéséhez és kiteljesedéséhez idő szükséges.
  • nyitottság és kíváncsiság, amelyek új tapasztalatokat tesznek lehetővé.
  • fontos a bátorság is, amelynek segítségével képesek vagyunk átugorni a saját árnyékunkat, és az elszántság, amellyel új feladatokat oldunk meg.

Boldogságháló

A legtöbb ember a boldog párkapcsolatot helyezi az első helyre, ha arról kérdezik, mitől érzi igazán boldognak magát. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy csak azoknak az embereknek jelent boldogságforrást az együttlét, akik maguknak is képesek örömet szerezni, és maguk is képesek a saját boldogságukról gondoskodni. Irene Itene osztrák boldogságtréner szerint mindezt meg is fordíthatjuk: ahhoz, hogy más emberek boldogságához hozzájárulhassunk, legyen szó akár a párunkról, a gyerekeinkről, a barátainkról vagy a munkatársainkról, tisztában kell lennünk önmagunkkal, és ki kell, hogy fejlesszünk magunkban egyfajta képességet a boldogságra. Ha minden különösebb ok nélkül vagyunk boldogok, akkor boldogságérzésünket „belevisszük” külső tapasztalásainkba és kapcsolatainkba, ahelyett, hogy ezekből a tapasztalatokból és kapcsolatokból jutnánk boldogsághoz. Nem a boldogságért élünk, hanem a boldogságból kiindulva.

Az a tény, hogy a legtöbb embernek, aki széleskörű, aktív szociális hálóval és szoros, bizalomteljes kapcsolatokkal rendelkezik, magasabb a boldogságmutatója, számos tanulmányban bebizonyosodott. Az is megerősítést nyert, hogy e „boldogsághálók” rendszeres ápolása és az érintettek közötti kapok és adok egyensúlya nagyon fontos. Izgalmas szerepük van az úgynevezett tükörneuronoknak, amelyek arról gondoskodnak, hogy mások érzéseit intuitív módon érzékeljük, és tudattalanul reagáljunk azokra. Daniel Golemann, aki az érzelmi intelligenciáról szóló könyveivel vált híressé, azt állítja, hogy az érzelmek a tükörneuronoknak köszönhetően éppen úgy átkerülnek egyik emberről a másikra, mint a nátha. A dühöt, mérget vagy a félelmet ugyanúgy „befogjuk”, mint az örömet, a jókedvet és a boldogság érzését. Ez utóbbi természetesen mindkét fél számára élvezetesebb, miközben a közös boldogsághálót is erősíti.

(Forrás: gesundheit.co.at, németből fordította Mészáros Csilla)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com