Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Életmód

Még nem késő!

Legyen egészségesebb az ünnepi étkezés

Nyakunkon a karácsony, és ilyenkor hajlamosak vagyunk kicsit többet enni-inni, mint máskor. Az ünnep a családi összejövetelek és a szórakozás időszaka, de mielőtt elkezdjük megtervezni a következő nagy étkezést, érdemes átgondolni, mit is szolgálunk fel majd vendégeinknek.

Sokan nem is gondolnak rá, hogy jó néhány, a konyhában használt hétköznapi ennivaló, alapanyag veszélyes toxinokat, vegyszereket tartalmazhat. Hogyan védhetjük meg magunkat, és szolgálhatunk fel valóban ízletes, egészséges ételeket? Az író és „zöld szakértő”, Sloan Barnett a következő javaslatokkal szolgál.

Vegyünk a jó pulykából!

Ha az ünnepi vacsora kerül sorra, mindenkinek a finom sült pulyka jut eszébe. Bár mindannyiunknak törekednünk kell arra, hogy visszaszorítsuk a húsfogyasztást, a különleges étkezések különleges fogásokat érdemelnek. Amikor nekiindulunk, hogy megvegyük azt a nagy madarat (vagy sonkát), keressünk bio, azaz hormonoktól és antibiotikumoktól mentes példányt! Lehet, hogy valamivel többe kerül, de sokkal egészségesebb, és az íze is jobb.

Okosan költekezzünk!

Most, hogy kiköltekeztük magunkat a madár vagy a disznó megvásárlásánál, takarékoskodhatunk, ha odafigyelünk, amikor az ünnepi vacsorára kiszabott pénzösszeg maradékát kell elkölteni. Nem kizárólag biotermékeket lehet venni, hanem koncentráljunk a jó minőségű tejtermékekre, valamint a vékony héjú gyümölcsökre, zöldségekre.

Emeljük poharunkat!

Ki ne szeretne elfogyasztani egy pohár bort, az ünnepi vacsoránál, családtagok körében? Az idei ünnepi alkalom során mutassuk „zöldebbik” felünket, és nyissunk ki egy üveg finom biobort, így is spóroljunk a vegyszerekkel. Az ízre koncentráljunk, ne a mennyiségre!

Vegyszermentes lepények

Ha az ünnepi lepény gyümölcsökből, például almából, cseresznyéből készül – amelyek a leginkább érzékenyek az alattomos vegyszerekre –, ügyeljünk rá, hogy kedvenc süteményünk elkészítésekor biogyümölcsöket használjunk.

Az egészséges lakoma elkészítése

Nem elegendő, ha a szupermarketben válunk zöldekké. Folyamatosan ügyelnünk kell arra, hogy mit is főzünk. A konyhaedények nem tapadós, azaz teflonbevonata káros is lehet, ha a serpenyő túlságosan átmelegszik. Próbáljunk meg tehát öntöttvasból vagy rozsdamentes acélból készült edényt használni. Ügyeljünk rá, hogy lecseréljünk minden olyan serpenyőt, amely kissé lepattogzott, sérült vagy elhasználódott. Hosszú távon nem pénzkidobás, az egészségen megtérül!

Biztonságosabb tárolás

Ha már túltelítődtünk, és nem tudjuk megenni az összes finom ételt, ügyeljünk rá, hogy a maradékot biztonságos módon tegyük el. Dobjuk el a műanyagokat, amelyek káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, és használjunk helyettük a tároláshoz biztonságosabb, újra felhasználható üvegeket.

(Forrás: Családinet)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com